BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lép a szlovák kormány: januártól emelik az áfát

Januártól ideiglenesen 19-ről 20 százalékra emelkedik az áfa (hozzáadottérték-adó, DPH) Szlovákiában. Az emelt adókulcs mindaddig érvényben marad, amíg a közpénzek deficitjét nem sikerül a bruttó hazai össztermék (GDP) három százalékának megfelelő szint alá szorítani – számol be a pozsonyi Új Szó.

A pénzügyminisztérium számításai szerint az adóemelésnek köszönhetően jövőre 185,5 millió euróval nagyobb bevételre számíthat az állam, 2012-ben pedig 196 milliót "hozhat a konyhára" a DPH növelése. Ennél is nagyobb, 209 milliós többletbevétel remélhető a lépéstől 2013-ban. Iveta Radičová korábban ezt a módosítást nevezte Fico-adónak, utalva arra, hogy az emelésre az előző, Robert Fico vezette kormány pazarlása miatt van szükség.

A szlovák kormánynak azért is kell bevétel növelő lépéseket tennie, mert a költségvetési deficit várhatóan a bruttó hazai össztermék a korábban tervezett 5,5 helyett 7,84 százalékára rúg. A parlament kedden már módosította is a 2010-es költségvetésről szóló törvényt. A közigazgatás tervezett idei hiánya ugyanis nem a bruttó hazai össztermék 5,5, hanem várhatóan 7,84 százaléka lesz.

A pénzügyminisztérium szerint idén 620,5 milliós adóbevétel-kiesés várható, és a nem adóból származó bevétel is a tervezettnél 43,5 millió euróval kisebb lesz. Ugyanakkor a kiadásokat 200 millióval kellett növelni - elsősorban a nyári árvízkárok miatt. A büdzsé eredeti változata bevételi oldalon 12,531, kiadási oldalán pedig 16,277 milliárd euróval számolt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.