BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menni, vagy maradni? Többismeretlenes nyugdíjegyenlet

Keveseknek éri meg a kasszáknál maradni még akkor is, ha az állami ellátás jövője is kérdéses

A nyugdíjkorhatár közelében járó, nagyobb jövedelmű rétegnek érheti meg a jelenlegi körülmények között is ragaszkodni magán-nyugdíjpénztári tagságához. A választás azonban nem könnyű: január 31-ig a tökéletes döntéshez a járulékfizetőknek olyan kérdésekre kellene választ találni, amelyek évek óta a szakembereknek is komoly dilemmát okoznak.
A „menni vagy maradni” kérdésében az első és legnagyobb nehézséget az okozza, hogy mihez viszonyítsuk a kasszák teljesítményét.

Nézze meg a legjobban teljesítő pénztárak rangsorát!

Ha ugyanis e megtakarításokat pusztán befektetésnek tekintjük, szükségszerű, hogy a kockázatok csökkentésére hivatott befektetési szabályok, a működési költségek és a kötelező likviditási tartalék miatt a pénztárak teljesítménye nem mérhető össze az ígéretes értékpapírokéval. A Stabilitás Pénztárszövetség friss elemzéséből azonban az kiderül, hogy a kasszák az utóbbi 12 évben kivétel nélkül reálhozamot értek el (itt a Klasszikus portfoliókat vettük számításba; mindazonáltal a másik két portfolióban is csak egy pénztár teljesítménye esett a negatív tartományba - A szerk.) : a legalacsonyabb hozam 0,44, a legmagasabb 3,54 százalék, a kasszák többsége a kettő közötti sávban helyezkedik el.

A 12 éves teljesítményeket itt tekinthetik meg

További részletek a holnapi Világgazdaságban!


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.