BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nevetségesen durva lenne, a magyar bóvli"

A bóvli kategóriába való leminősítés nevetségesen kemény lenne - mondta Nigel Rendell, az RBC közgazdásza. A Moody's azonban negatív kilátással látta el a magyar adósság besorolását, így esélye van a "bóvli" kategóriának.

„Nem gondolom, hogy lenne jogalapja, hogy Magyarországot bóvliba minősítsék” – mondta Nigel Rendell, az RBC Capital londoni közgazdásza.

„Ez nevetségesen kemény lenne” – nyilatkozta az RBC Bank londoni közgazdásza a Bloombergnek.

Magyarország a hét elején hagyta jóvá a 2011-es költségvetést: az ország jövőre fogja először elérni a GDP-arányos 3 százalék alatti költségvetési hiányt, mióta csatlakozott az Európai Unióhoz. Magyarország a leginkább eladósodott keleti tagja az EU-nak, ahol a költségvetési hiány 2006-ban még a GDP 9,3 százalékát tette ki – írja a Bloomberg.

A Moody’s december 6-án minősítette le hazánkat a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriába. A hitelminősítő negatív kilátást tűzött a leminősítés margójára, vagyis sokkal valószínűbb a „szemét” kategóriába való átsorolás, mint a felminősítés.

A Bloomberg hírügynökségen a nap grafikonja a magyar és az iraki 5 éves CDS-árazás. A magyar államcsőd ellen köthető biztosítás felára meghaladja az iraki értéket, vagyis a piac szerint nagyobb esélye van a hazai csődnek, mint az ázsiai ország fizetőképtelenségének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.