BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőkét emelne az EKB a kötvényvásárlások miatt

Tőkeemelést javasolt a tagállamoknak Európai Központi Bank (EKB) annak érdekében, hogy kivédje a kötvényvásárlásokból származó veszteségeket – írja a Bloomberg. Az eurózóna 16 tagállama mintegy 5,8 milliárd euróval járulna hosszá az EKB jelenlegi alaptőkéjéhez.

Az Európai Központi Bank tőkeemelés érdekében kérné a tagállamok hozzájárulásának emelését. A Bloomberg úgy tudja, hogy erről hivatalosan még nem született döntés, az EKB tanácsa december 16-i ülésén tárgyalja a kérdést. Németország azonban már jelezte, részt venne a tőkeemelésben, amelyhez – a Reuters értesülése szerint - nagyjából egymilliárd euróval járulna hozzá.

Az EKB a kötvényvásárlási program körüli aggodalmak, a mintegy 72 milliárd ugróra rúgó portugál és ír papírok vásárlásából adó várható veszteségek kiküszöbölése érdekében döntene az emelés mellett. Axel Weber, az eurózóna legerősebb gazdaságának tekintett Németország miniszterelnöke már a kötvényvásárlási program májusi indulásakor kritikával illette; mondván, megkérdőjelezi a jegybank függetlenségét a politikától.

A Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint az EKB kötvényprogram azért kockázatos, mert az európai jegybank nem AAA besorolású, hanem jóval nagyobb kockázatú papírokat vásárol.

Jelenleg az EKB alaptőkéjének 70 százalékát az euroövezeti jegybankok jegyzik, az alaptőke fennmaradó 30 százaléka pedig az euroövezeten kívüli tagállamok központi bankjai között oszlik meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.