BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brit paradoxon - Érdemes-e munkát keresni a szigeten?

Az Egyesült Királyság legnagyobb internetes toborzó honlapján közölt felmérés szerint a brit szigetországban a magánszektorban betöltésre váró munkahelyek száma erőteljesen növekedett idén januárban.

A Reed munkahely index januárban 9 ponttal növekedett, 113 pontra, ilyen magas értéket még nem mértek a mutató 2009 decemberi indulása óta. A 8 ezer állásközvetítő megkérdezésével összeállított mérés ugyanakkor megmutatta, hogy a közszférában feleannyi új állás keletkezett, mint tavaly, a teljes munkaerőpiaci kép tehát továbbra sem rózsás – jelenti a BBC.

A munkahelyek száma minden brit régióban növekedett, de a bérek változatlanok maradtak, 1 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbi szinttől. A legnagyobb növekedés a feldolgozóipar könyvelhette el, de javult a szolgáltatási szektor és a pénzügyi szféra munkaerőpiaci helyzete is.

Eközben egy másik felmérés megmutatta, hogy a szigetországban működő kisvállalatok nem használják ki az exportban rejlő lehetőségeket, annak ellenére, hogy a többség tisztában van ennek előnyeivel.

A Parcelforce Worldwide felmérése szerint a brit kisvállalatok azért szorulnak ki az exportpiacokról, mert a leküzdendő akadályok túlságosan nagyok. A nem exportáló kis cégek 43 százaléka elismerte, hogy a kivitel egy év után növelné az árbevételüket, 46 százaléka szerint az árbevétel növekedése 10 százalékos lenne. Ám a felmérésben bevont cégek 84 százaléka nem tervezi ennek ellenére a külkereskedelmi lehetőségek kiaknázását az általuk érzékelt akadályok miatt.

A felmérésből az is kitűnik, hogy a brit kisvállalatok 32 százaléka azt sem tudja, mely exportpiacokat lenne érdemes megcélozni, 35 százaléka pedig úgy érzékelte, hogy termékei nem megfelelőek export céljára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.