BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cégbedőlési rekord

Tavaly 17 420 cég ellen kezdeményeztek felszámolást a hitelezők – ezzel részben igazolódtak azok a prognózisok, melyek szerint a válság negatív hatásai 2010-ben is érzékelhetők lesznek. Ugyanakkor azonban a kilátások a korábbi várakozásokkal szemben az idén sem javulnak.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a válság miatt szűkülő piac és a lánctartozások együttes hatása vezetett ahhoz, hogy tavaly a megelőző évinél 17 százalékkal több vállalkozás került felszámolás alá. A tradicionálisan problémás építőipar mellett „kézenfekvő” vesztese a válságidőszaknak a gépjármű-kereskedelem, de olyan, egykor stabilnak számító ágazatok is megsínylették a válságot, mint az informatika vagy a nyomdaipar: mindkét területen megduplázódott az egy éven belül felszámolt cégek száma az elmúlt két évben.

A felszámolásokkal ellentétben a végelszámolásoknál valamiféle fordulat látszott kibontakozni 2010-ben. Az Opten tapasztalatai szerint az év első 9 hónapjában lényegesen nőtt azoknak a cégvezetőknek a száma, akik saját vállalkozásuk megszüntetése mellett döntöttek, ám az utolsó negyedévben csökkenésnek indult a végelszámolások száma. „Nem teljesen egyértelmű, hogy határozott fordulatról beszélhetünk, hiszen jelentős különbségek figyelhetők meg egyes ágazatok között: a sok projektcéget foglalkoztató tevékenységek esetében az új vállalkozások alakulásával együtt kell értékelni a változásokat” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

„Hiába indul meg az idén a gazdasági növekedés, a kkv-kat csak késéssel érik el a kedvező hatások, így a felszámolások stagnálása vagy akár csak a válság előtti időszak növekedési ütemének stabilizálása már pozitívumként lenne értékelhető” – prognosztizálja Csorbai Hajnalka. Szerinte ebben a nehéz időszakban felértékelődik a hazai cégek exportja (a fellendülés e téren már a múlt évben is érzékelhető volt), így elengedhetetlen az ez irányú törekvések erős állami támogatása.
Az igazgató súlyos gondnak tartja, hogy a cégvezetéstől és -alapítástól eltiltott cégvezetők vidáman folytatják tevékenységüket többi vállalkozásukban, sőt órákon belül akár új céget is alapíthatnak – és alapítanak is. „A lánctartozás már a válság előtt hungarikum volt egyes ágazatokban, 2009-ben pedig általános üzleti modellé vált. A láncok elemei eleve beépítették a »tervezett veszteséghez« a nemfizetést – állítja, hozzátéve –, már amíg tudták, mert ez sem tart örökké”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.