BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ekkora bérre van szükség a családi adókedvezményhez

Legalább 110 ezer forint bruttó bérre van szükség ahhoz, hogy egy gyermek esetén érvényesíteni lehessen a családi adózás rendszerében ígért 10 ezer forintos kedvezményt. Több gyermek esetén ennél többre van szükség. Hazánkban azonban a munkavállalók mintegy 65-70 százaléka azonban minimálbér után fizet járulékot, az szja-kedvezmények pedig egyes szakmákban, ahol nem lehet e rendszerben adózni, nem is érvényesíthetők. A kisgyermekes dolgozó anyukák a gyes korlátozásaival még rosszabbul járhatnak.

Nagyjából 109 ezer forintos bruttó bérre van szükség ahhoz, hogy egy, 154 ezer forintra, hogy kettő és 487 ezer forintos bruttó jövedelemre ahhoz, hogy három gyerek esetében maradéktalanul fel lehessen használni a családi adózással járó kedvezményeket – számolta kis az origo.hu.

Ha azonban ennél alacsonyabb jövedelemre jelentették be a munkavállalót, az adóalapból nem érvényesíthető maradéktalanul a kedvezmény, vagy egyáltalán nem éri meg. A lapunk által megkérdezett szakértők elismerték, hogy az új rendszer vonzó lehet azoknak akik eddig nem az szja szerint adóztak, ugyanakkor a tapasztalataik eddig azt mutatják, hogy a magasabb jövedelműek jártak nagyon jól az új szabályokkal.

A családi adózás szerint az összevont adóalapot 2011-től 1 és 2 eltartott esetén 62 500 forinttal, 3 vagy több esetén 206 250 forinttal lehet csökkenteni - havonta és eltartottanként. A gyermekek mellett eltartottnak számít, a magzat a fogantatás utáni 91. naptól, s a saját jogon családi pótlékban részesülő és a rokkantsági járadékban részesülő is.

A családi adózásról szóló internetes tájékoztató szerint – amelyet az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség üzemeltet - ez az adózási forma tehát egyértelműen azon családok számára jelent előnyt, ahol a szülők gyermeke(ke)t nevelnek, és bejelentett munkaviszonyból származó munkabérből tartják el családjukat, megélhetésüket nem kizárólag és tudatosan szociális segélyekre alapozzák. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint az egygyermekes szülők 58 százalékának, a kétgyermekesek 68 százalékának és a háromgyermekesek 98 százalékának nem kell szja-t fizetnie.

Számolja ki Ön is a nettó bérét! Több marad vagy kevesebb?

A becslést azonban egyetlen hatástanulmány sem bizonyítja, azzal a ténnyel pedig szinte mindenki tisztában van, hogy a hárommillió magyar adófizető kétharmada minimálbér után fizet járulékot, s sokakat pedig munkaadójuk alacsonyabb bruttó bérre jelenti be, a kialkudott juttatás fennmaradó részét pedig borítékban kapják meg.

Gerendy Zoltán, a BDO adótanácsadó cég vezető partnere szerint a probléma az, hogy egyes szakmáknál nem lehetséges az szja szabályai szerint adózni, másoknál pedig nem éri meg a kedvezményes és egyszerű ekho vagy eva adórendszerből átlépni, mert a kedvezményekkel együtt sem éri meg. „Az egykulcsos adó és a családi adózás rendszere is a gazdaság fehérítését célozza meg, s ennek eredményei csak hosszú távon lesznek láthatók. A kérdés az, hogy a lakosság bízik-e annyira a rendszerben, hogy visszatérjen az szja rendszerébe” – fogalmaz Gerendy Zoltán.

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a családok 41,8 százaléka rosszabbul jár, 20 százalékuknál nem változik a helyzet, 38,2 százalékát jobb helyzetbe hozza az új adórendszer. A Világgazdaság Online értesült olyan vállalatokról is, amelyek a borítékban kifizetett bérből elvonták az alkalmazottak adókedvezményével nyert összeget, arra hivatkozva, hogy nem kapnak többet, mint amennyiben megállapodtak. Egy, akár száz főt foglalkoztató cégnél ez komoly személyi megtakarítást jelent.

A családi adózás intézménye a tájékoztató honlap szerint elismeri a munka becsületét, s a család jelentőségét. Ugyanakkor, ha egy mai átlagos (bruttó 200 ezer forint körüli) fizetésből élő egy – három éves kor alatti - gyermeket eltartó párt veszünk alapul, egyértelműen az átalakítás vesztesei: hiszen a kormány döntése alapján heti negyven órás munkát nem végezhet az az anyuka, aki gyermekgondozási segélyt (gyes) kap, amelynek összege idén 28500 forint. Egy anya, aki az eva vagy az ekhó szerint adózik, gyakorlatilag majd’ 30 ezerrel forinttal kevesebbet kap április elsejétől, ha úgy dönt, naponta nyolc órát dolgozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.