BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma elvérezhet Portugália: a FED hajlandó segíteni

Még ha sikerül is lejegyezni az összes portugál államkötvényt, akkor is extra magas – az elemzők szerint – 7 százalék körüli hozamot fizethet a portugál állam papírjaira. Emiatt a dél-európai ország a többszöri ellenkezések ellenére mégiscsak rákényszerülhet az európai mentőcsomag igénybevételére. A FED hajlandó lenne segíteni a bajba jutott európai országokon. Nemzetközi összefogalaló.

Szerdán tartja Portugália állampapír aukcióját, ahol 1,25 milliárd euró értékben próbálnak értékesíteni 10 éves lejáratú államkötvényeket. Még abban az esetben is, ha sikerül lejegyeztetni az összes kötvényt, az extra magas 7 százalék körüli hozamok miatt rákényszerülhet a portugál kormány az európai stabilitási alap (EFSF) igénybevételére.

A kamatoknak alacsonyabbnak kellene lenniük a nominális GDP bővülésnél, azonban Portugáliában erre nincs esély a stagnáló gazdasági kilátások és a megnövekedett államcsődkockázat miatt felkúszó kamatok eredményeképpen. Igazából nem is az aukciók kimenete, hanem az erre adott piaci reakciók lesznek fontosak.

A Távol-Keleten ismét dívik az optimizmus: először emelkedtek az ázsiai indexek az elmúlt négy napban, a javuló befektetési kedvnek és a kínai és japán bejelentéseknek köszönhetően, miszerint kötvényvásárlásokkal támogatják a bajba jutott európai országokat. A fejlemények hatására megállt az euró gyengülése és enyhe korrekcióba kezdett.

Mindeközben a várakozásoknál jobban szűkült japán külkereskedelmi többlete a megnövekedett import hatására, ami meg a növekvő nyersanyagáraknak köszönhető.

A napokban csatlakozott Kínához Japán is és bejelentette, hogy az EFSF által kibocsátani tervezett kötvények legalább 20 százalékát megvásárolja. A pénznyomda ezek szerint mindenütt működik, néhány hete az amerikai jegybank, a FED is tett kijelentéseket arra vonatkozóan, hogy szükség esetén segítene refinanszírozni a bajba jutott európai periférikus államokat.

A repüléstörténet legnagyobb kereskedelmi megrendelését nyerte el az Airbus Indiától mintegy 15 milliárd dollár értékben. Az indiai Indigo Airlines 180 repülőgépet rendelt a tegnap este bejelentett közlemény szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.