BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz egyhamar Csehországban euró

A cseh miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy Csehország csak akkor vezeti be a közös pénznemet, amikor teljesíti a maastrichti feltételeket, az euróövezet stabil lesz és az euró bevezetése előnyösebb lesz, mint a korona megtartása.

"Természetesen tudatában kell lennünk az euróval szembeni kötelezettségvállalásunknak, de azzal csak akkor kell számolni, ha mi magunk is teljesíteni fogjuk a maastrichti feltételeket" - jelentette ki Petr Necas egy szakmai konferencián pénteken Prágában.

Leszögezte: az euró csehországi bevezetésének további feltétele, hogy stabil legyen a helyzet azokban az országokban, amelyek már használják az eurót. "Ugyancsak érvényes kell, hogy legyen: az euróhoz való csatlakozás legyen olcsóbb, mint a korona megtartásához szükséges kiadások" - szögezte le a kormányfő.

Csehországnak, mint kis, és nagyon nyitott gazdaságnak nyilvánvalóan érdeke az uniós konvergencia program folytatása. "Meg kellene azonban tanulni pozícióinkat egyértelműen és világosabban megfogalmazni és pragmatikusabban viselkedni, fellépni az Európai Unióban" - húzta alá Necas.

Felszólalásában a kormányfő azt is ismételten leszögezte: Prága nem kíván részt venni az euróövezeti válságmechanizmusban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.