BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama: Ez a mi Szputnyikunk ideje

Barack Obama elnök arra használta fel a State of the Union beszédét, hogy együttműködésre kérje az amerikai Kongresszusban megosztott pártokat, sürgetve a deficit csökkentését és a verseny felvételét az új riválisok: Kínával és Indiával szem

Az amerikai elnök szerint a technikai fejlődés és az olyan országok felemelkedése, mint India és Kína, valamint a munkahelyek külföldre telepítése azt jelenti, hogy számos amerikai részére "a szabályok megváltoztak", és az innováció a munkahelyteremtés feltétele.

"A generációnk számára ez a Szputnyik pillanata" - utalt a Szovjetunió 1957-es teljesítményére, amellyel megelőzte az Egyesült Államokat az űrben. Mint mondta, a kutatás-fejlesztés terén az országnak olyan szintet kell elérnie, mint az űrverseny csúcspontján. "Befektetünk a biotechnológiába, az információs technológiába és különösen a tiszta energiába" – szögezte le Obama, hitet téve amellett, hogy az invesztíciókkal az Egyesült Államok az élvonalban maradhat.

Az elnök infrastrukturális beruházásokat ígért, beleértve az expressz vasúti összeköttetések kiépítését, valamint 98 százalékos lefedettséget öt éven belül a szélessávú internet tekintetében. A dél-koreai lakásokban jelenleg nagyobb az internet penetráció, mint nálunk - fejtegette. Így a farmerek és a kisvállalkozások a termékeiket világszerte képesek lesznek eladni, a betegek pedig akár internetes videóval kommunikálhatnak az orvosukkal.

Obama javasolta, hogy szüntessék meg az olaj- és gáztermelőknek nyújtott évi 4 milliárd dollárra rugó adószubvenciókat. Az elnök egyben az évente 10 ezer dolláros összegre rúgó felsőoktatási adókedvezmény állandósítását is kezdeményezte a Kongresszusnál.

Mint mondta, egyszer s mindenkorra meg kell birkózni az illegális bevándorlással, de az Egyesült Államoknak meg kell tanulnia becsülnie az okmányokkal nem rendelkező dolgozók gyermekeit, akik kulcsszerepet játszhatnak az amerikai gazdaságban, mégis a deportálás állandó veszélyével szembesülnek.

A magát mérsékeltnek tartó Third Way poltikai elemző csoport a Bloombergnek úgy nyilatkozott: Obama beszédében olajágat nyújtott az üzleti szférának, az elnök tisztességes ajánlattal állt elő, a növekedést a középpontba helyező stratégiában a vállalatokra partnerekként és nem ellenfelekként tekint. Jim Kessler hangsúlyozta, hogy a két évvel ezelőtti State of the Union beszédével ellentétben az elnök most nem helyezte előtérbe az olyan konfliktusos témákat, mint az egészségügyi reform vagy a pénzügyi rendszer átalakítása. Ehelyett a munkahelyteremtésre és a befektetésekre koncentrált, ez pedig támogatásra számíthat a cégvezetők körében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.