BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önálló adókivetési jogot kér Tarlós a fővárosnak

Tarlós István kezdeményezi, hogy Budapest önálló adókivetési jogot kapjon az Országgyűléstől - ezt a főpolgármester nyilatkozta a Magyar Hírlapnak.

A városvezető szerint ésszerű, szakmai döntés lenne az erős központi és gyengébb kerületi helyhatóságok kialakítása; ennek híján véleménye szerint parciális, illetve egzisztenciális érdekek mentén széthullhat a város.

A főpolgármester úgy látja, hogy újabban a fővárosban két-három kerület jár jól bizonyos döntésekkel, míg a többi kerület és Budapest épp ellenkezőleg. A városvezető szerint 2014-től ésszerű döntést jelentene az erős központi és gyengébb kerületi helyhatóságok kialakítása - írja a lap.

A fővárosi kórházak vonatkozásában Tarlós azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a tizenkét nagy intézmény kormányzati irányítás és működtetés alá kerülne.

A 4-es metróról szólva kifejtette: a metró második szakaszának megépítésére az előző városvezetés nem hagyott pénzt, és az Európai Uniós sem hajlandó tárgyalni a kérdésről.

2014-től azonban új támogatási ciklus kezdődik az unióban, ez lehetőséget teremthet az építkezésre - mondta.

Ezermilliárdos tétel az adósságállomány?

Nagyon nehéz gazdasági helyzetet örököltünk, és ezt most azok bagatellizálják ellenzékből, akik okozták. Odáig jutottak, hogy a főváros helyzetéért az Orbán-kormányt teszik felelőssé, amelynek ehhez semmi köze nincs. A költségvetési hiányunk erre a ciklusra vetítve az előre jelzett ötven- helyett százhatvanmilliárd forint lett, míg a város adósságállománya – amely egy másik kérdés – ennél lényegesen nagyobb. A közvetlen banki adósság meghaladja a kétszázmilliárdot, és ehhez hozzá kell adnunk a BKV adósságállományát. Ha a közlekedési cég elképesztően magas belső adósságállományától el is tekintünk, és csak a külső adósságát számítjuk, az is hetvenhétmilliárd forint. Ez az összeg nem tartalmazza az Alstom-ügy miatt jelenleg lebegő hatvanhétmil­liárdot vagy az alagútépítő cég mai napig vissza nem vont harmincötmil­liárdos többletkövetelését. Ha viszont a BKV belső adósságállományát is beszámítjuk Budapest teljes adósságállományába, már ezermilliárdos tételről beszélünk - nyilatkozta a főpolgármester.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.