BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerdán Portugáliára figyel Európa

Többnyire emelkedni tudtak az ázsiai indexek a reggeli kereskedésben a további kínai monetáris szigorítástól való félelmek ellenére, melynek hatására számos kínai bank bejelentette, hogy 10-20 százalékkal csökkenthetik a kihelyezett hitelek volumenét 2011-ben. Szerdán minden szem Portugáliára szegeződik majd, hiszen az aktuális kötvényaukción kiderül, a dél-európai ország tudja-e finanszírozni államadósságát, vagy mentőcsomagra szorul.

Az olaj ára csupán mérsékelten emelkedett, a piaci szereplők már az alaszkai szivárgás gyors megfékezésére számítanak. A portugál kötvényhozamok lassan olyan extrém, fenntarthatatlan szintekre emelkednek, hogy az ország kénytelen lesz követni Görögország sorsát és rákényszerülhet az EU-IMF mentőcsomag igénybevételére. Egyes híresztelések szerint az államkötvénypiacot már csak az EKB tartja életben, annak ellenére, hogy a portugál kormány a helyzet kézben tartásáról számolt be.

Portugália szerdán tervezi a 10 éves lejáratú államkötvények kibocsátását, amelyek nemfizetési kockázata módfelett megnőtt az elmúlt időszakban, ezért fennáll a további hozamemelkedés veszélye. A jelenleg forgalomban lévő 10 éves kötvények 7 százalékkal növekedtek az elmúlt két hónapban.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója lapunknak küldött közleményében kifejtette, Magyarországra hárul az a feladat, hogy meggyőzze Portugáliát az EU-s mentőcsomag szükségességéről. Az újabb államkötvény kibocsátás alkalmával eldől, tudja-e finanszírozni magát az ország. Magyarország az EU/IMF hitelkeret helyett tartósan sikeresen finanszírozza magát a tőkepiacról, kérdés, hogy Portugália esetében meddig lesz meg a piaci érdeklődés az államkötvény aukciókon.

Amennyiben ez nem jelent megoldást az ország számára, a magyar uniós elnökség feladata lesz, hogy egyeztessen Portugáliával arról, hol van az a pont, amikor az ország és az eurózóna stabilitása már azt kívánja, hogy uniós segítséghez folyamodjon. Eközben pedig a tagállamokat a támogatás nyújtásának szükségességéről kell majd meggyőznie hazánknak – ez pedig már Görögország és Írország esetében sem volt egyszerű feladat – tette hozzá

Mindemellett, Japán is csatlakozhat Kínához és kötvényvásárlásokkal segíthet Európa adósságának refinanszírozásában. A bejelentés segíthet rábírni Németországot is a 750 milliárd eurós európai stabilizációs alap (EFSF) együttes bővítéséről Portugália és Spanyolország megsegítése érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.