BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafogott növekedés várható az év első felében

A gazdasági növekedés ütemének stagnálását és az infláció csökkenését várja az euróövezetben 2011 első félévére a müncheni ifo gazdaságkutató intézet

Az euróövezet GDP-növekedési üteme veszített lendületéből 2010 harmadik negyedévében (0,3 százalékra csökkent a második negyedévi 1,0 százalékról) elsősorban a világkereskedelmi forgalom növekedésének lassulása miatt.

    Az előrejelzés időhorizontján belül a GDP-növekedési ütem nagyjából megfelel majd a 2010. évi két utolsó negyedévinek. A negyedik negyedévi 0,4 százalékos GDP-növekedés után 2011 első és második negyedévében 0,3 százalékos lehet a növekedés üteme.

Az ipari termelés növekedése veszített lendületéből 2010. harmadik negyedévében: mindössze 0,8 százalékkal nőtt az első és második negyedévi 2,3 százalék után. Ez részben a feltörekvő térségek keresletének csökkenésének, részben a készletek feltöltődésének tudható be. Az ipari termelés növekedési üteme az elkövetkező két negyedévben is alacsonyabb lesz az ideinél. A 2010. negyedik negyedévi 0,6 százalék után 2011 első negyedévében 0,3 százalékos, a másodikban 0,4 százalékos lehet.

    A költségvetési konszolidáció keretében a beruházások alig növekednek majd az euróövezetben, sőt egyes országokban csökkenhetnek is. 2010 negyedik negyedévében a beruházások várhatóan 0,4 százalékkal növekednek, 2011 első negyedévében pedig 0,2 százalékkal, a második negyedévben pedig 0,3 százalékkal. A vállalatok hitelfelvételi kondíciói csak lassan javulnak, termelési kapacitásuk kihasználtsága is csak vontatott ütemben növekszik.

    A foglalkoztatási helyzet - elsősorban németországi - javulása ellenére is a lakossági fogyasztás növekedését fékezi majd a vásárlóerő javulási ütemének csökkenése. A lakossági fogyasztás a 2010. negyedik negyedévi 0,2 százalék után 2011 első és második negyedévében 0,1 százalékkal növekedhet. A lakosság elkölthető jövedelmét nagymértékben megterhelik a költségvetési megszorító intézkedések.

    Feltételezve az olajár stabilizálódását hordónként 90 dolláros Brent árjegyzés környékén és az euró/dollár árfolyam 1,34 körüli ingadozását az előrejelzés időhorizontján belül, az infláció a 2010. decemberi 2,2 százalékról 2011 júniusára 1,7 százalékra mérséklődhet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.