BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörgött tavaly a "pannon puma"

Tavaly az ipari termelés volumene 10,5 százalékkal magasabb volt, mint 2009-ben. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 decemberében 8,5, munkanaphatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 11,8 százalékkal csökkent. 2010-ben az ipari termelés az előző évhez mérve több mint 10 százalékkal nőtt (2009-ben még mintegy 18 százalékos visszaesés következett be). Hasonló ütemű bővülést legutóbb 2006-ban regisztráltunk (9,9 százalék) - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentésében.

2010 folyamán a második és harmadik negyedévben magasabb volt az ipari növekedés üteme (13 százalék körüli), mint az elsőben (5,3 százalék), illetve a negyedikben (10,6 százalék). Utóbbi esetében a novemberi kimagasló dinamikát a decemberi kisebb mértékű emelkedés törte meg, amiben elsősorban az exportorientált nagyvállalati kör alacsonyabb teljesítménye játszott szerepet.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 decemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 8,7százalékkal nőtt, ez a növekedési ütem lassulását jelenti a novemberihez (16,0 százalék) képest. A csekély súlyú bányászat termelése idén először emelkedett: 2,6 százalékkal. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 5,4 százalékkal haladta meg a 2010. évi bázis szintjét, elsősorban az előző évinél hidegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2010 decemberében a 2009. decemberi átlagos középhőmérsékletnél 2,9 Celsius fokkal kevesebbet mértek).

2010 decemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül – egy kivételével – mindegyikben termelésbővülést regisztráltunk. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,8 százalékkal emelkedett, az előző havi kiugró dinamikát nem érte el. Az alágon belüli növekedés hajtóerejét decemberben az elektronikus fogyasztási cikkek iránti keresletélénkülés jelenti, a híradás-technikai berendezések szakágazat termelése csökkent. A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés egyhatodát adó járműgyártás jelentősen, 15,1 százalékkal bővült, ezen belül az alkatrészgyártásban nagyobb volt a növekedés, mint a közúti gépjármű gyártásában.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés közel egynyolcadát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,9 százalékkal nőtt, nagyrészt az értékesítés majdnem egyharmadát jelentő exporteladások élénkülésének köszönhetően; a hazai eladások az előző évi szinten maradtak. Átlag feletti volumenbővülést regisztráltunk a közepes súlyú gyógyszer (14,9 százalék), a vegyi anyag, termék (12,7 százalék), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (12,2 százalék) is. Az előző hónaphoz hasonlóan tovább folytatódott a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátásának csökkenése (3,3 százalék).

2010-ben az ipar nemzetgazdasági ágazatai közül a csekély súlyú bányászat folytatta előző évben is megfigyelt visszaesését, termelése 21,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2009-ben. Az energiaipar volumene 1,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, akkor közel 12 százalékos csökkenést mértünk. A feldolgozóipari termelés volumene 2010 egészét tekintve 11,8 százalékkal nagyobb volt az előző évinél (2009-ben 18,4 százalékos visszaesést mértünk), a termelés szintje novemberben volt a legmagasabb. 2010-ben a feldolgozóipar 13 alága közül kilencben figyelhető meg termelésbővülés.

A három legnagyobb súlyú alág közül a legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nőtt (20,3 százalékkal),
a járműgyártás kibocsátása ennél kisebb mértékben, 18,3 százalékkal emelkedett. A két gépipari alágat egész éves élénkülés jellemezte, az év minden hónapjában növekedést regisztráltunk. 2010 folyamán az élelmiszer, ital és dohány gyártásának volumene éves szinten gyakorlatilag megegyezett a 2009-essel (99,6 százalék), ami az első félév 3,2 százalékos csökkenésének, illetve a második félév 2,0 százalékos növekedésének az eredője; a legnagyobb növekedési ütemet (7,5 százalék) novemberben regisztráltuk. A kisebb súlyú alágak közül a fafeldolgozás, papírtermék gyártásában mértünk jelentős termelésbővülést (19,2 százalék).

Az előző évhez képest 2010-ben az ipari export számottevően, 16,4%-kal nőtt az exportkereslet élénkülése következtében, míg decemberben az éves átlag alatti mértékben, 12,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A külpiaci értékesítés szintje novemberben tetőzött, a 2009 azonos időszakához mért növekedési ütem pedig augusztusban volt a legmagasabb (22,9 százalék). 2010-ben a teljes ipari értékesítés 52,9, a feldolgozóipari értékesítés 70,0 százaléka került exportra.

2010-ben a feldolgozóipari export 16,2, decemberben 12,8 százalékkal haladta meg a 2009 azonos időszakit. Az év utolsó hónapjában a feldolgozóipari export háromtizedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék kivitelében az éves átlaghoz hasonló növekedést regisztráltunk (16,0 százalék). A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyötödét adó járműgyártás exportvolumene is jelentősen, 17,8 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 2010-ben 2,9, decemberben 2,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar hazai eladásai az év egészét tekintve 0,6, decemberben 3,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól – ez elsősorban azzal függ össze, hogy az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítóinak termelésnövekedése nem tudta kompenzálni a lakossági kereslet visszaesését. Az előző évekhez hasonlóan a feldolgozóipar legnagyobb alága, a belföldi értékesítés egynegyedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása hazai eladásaiban 2010-ben visszaesés (1,8 százalék), decemberben stagnálás figyelhető meg. A feldolgozóipar hazai értékesítésének több mint egyhatodát adó kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásaiban 2010-ben 5,5, decemberben mintegy 20 százalékos volumencsökkenés következett be.

2010 decemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 12,2 százalékkal nőtt 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 15,1 százalékkal emelkedtek, az új belföldi rendelések ezzel szemben 3,2 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2010. évi 12,1 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében mért – az előző évi 11,5 százalékos létszámcsökkenést folytató – 1,2 százalék létszámvisszaesés mellett következett be.

Az előző évhez képest az ipari termelés 2010-ben Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (18 százalék), a legkisebb Közép-Dunántúlon (4,6 százalék) figyelhető meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.