BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most már biztos! Élettársak is kaphatnak családi adókedvezményt

Az élettársi kapcsolatban élőkre is kiterjesztené a kormány a családi adókedvezményt, a törvénytervezet februárban kerül a parlament elé. Most a szülők, ha nem házasodnak össze, nem számolhatják egybe saját és élettársuk gyermekeit a kedvezmények igénybevételéhez.

Az adóhatóság jelenleg az élettársak esetén az egyedülállóakra vonatkozó szabályokat alkalmazza, az Angyal János okleveles adószakértő szerint tévesen. Ha egy kétgyerekes és egy egygyerekes csonka család egyesül élettársi kapcsolatban, háromgyermekes családnak minősül, tehát gyermekenként nem tízezer, hanem 33 ezer forint adókedvezmény járna – közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A nemzeti adó és vámhivatal szakmai szóvivője, Honyek Péter azt mondja, a most érvényes törvény alapján az élettársak gyerekeit nem lehet összeszámolni a kedvezőbb adózáshoz, így - az előbbi példából kiindulva - amíg nincs törvénymódosítás, a kétgyerekes élettárs gyermekei után gyermekenként 10 ezer forintot tud igénybe venni, az egygyerekes pedig egyszer tízezret családi kedvezmény címén.

A nemzetgazdasági minisztérium módosítaná a törvényt, és ha ezt a parlament jóváhagyja, az élettársakra is azok a szabályok vonatkoznak majd, mint a házastársakra, nem lesz különbség vérszerinti vagy nevelt gyerek között - mondja a kormányszóvivő. Nagy Anna szerint az élettársak akár már az áprilisi fizetéstől igénybe vehetnék a kedvezményt, a január és április közötti időszakra pedig a következő adóbevallásnál visszamenőlegesen kapnák meg azt.

Az alacsonyabb keresetűeknél az egykulcsos adó miatt éppen a gyermekek után járó családi adókedvezmény garantálná, hogy több pénzük marad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.