BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatív csúcstartó lesz Magyarország

Valószínűleg Magyarország negatív rekorder lesz az Európai Unióban a 2010. decemberi ipari termelés adataival, hiszen havi szinten 11,8 százalékos volt a visszaesés. Az éves szintű változás viszont pozitív volt.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által fő számnak tartott havi volumenváltozás a hazai termelők körében 11,8 százalékos zsugorodásról tanúskodott, néhány országban még a recesszió mélypontján sem volt ekkora zuhanás. Szakértők azonban nem ijedtek meg a gyenge adattól, többségük csak egyszeri tényezőkre gyanakszik, bár egyelőre – részletes adatok hiányában – nem tudták megmondani, mik lehetnek azok. A KSH egy egyszeri novemberi tétel kiesésére hivatkozott, azonban ilyen nagy mértékű esést ez nem magyaráz.

A német ipar is jócskán alulmúlta a várakozásokat a hónap során, ám egyrészt az sem indokolt ilyen nagy hanyatlást, másrészt főként az építőipart érintette. Utóbbi viszont a magyar statisztikában nincs benne, a német építők pedig nem jelentős megrendelői a hazai iparnak. Ettől függetlenül némi lassulásra azért számítanak ez évre az elemzők, mivel a számunkra kulcsfontosságú német piacon is ugyanez várható. A 2010-es, 10,5 százalékos magyar ipari növekedéssel pedig még nem sikerült elérni a válság előtti szintet sem.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.