BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább száguldott a kivitel

Tavaly csúcson volt, az idén gyengülhet az export húzóereje

Jól ment az exportőröknek novemberben, az előző két hónapban tapasztaltnál nagyobb, 14 százalékos volumenbővülést mért a KSH a kivitelben. Ez azonban elmarad az éves átlagtól, 2010 első tizenegy hónapjában a 17 százalékot is meghaladta a bővülés. Ezzel szemben az import visszafogottabb mértékben, 15,5 százalékkal emelkedett, a novemberi adat pedig 13,1 volt. Utóbbit sem elsősorban a magyar szükségletek húzzák, mivel sem a fogyasztás, sem a beruházások nem szárnyalnak itthon. Az exportőrök anyagszükséglete viszont igen nagy, már csak azért is, mert a válságban drasztikusan lecsökkentették a készleteiket.

Az előzetesen jelentettnél néhány ezer euróval még nagyobb lett a 652 milliós novemberi külkereskedelmi többlet, ez történelmi csúcsot jelent. Decemberrel együtt akár 5,5 milliárd euróra is nőhet a szufficit, ennek főleg stabilitási téren vannak előnyei, a fizetési mérleg többletbe fordulása révén. A szakértők azt várják, hogy az idén már nem javul tovább az egyenleg. Ez derült ki a Reuters legutóbbi körkérdéséből is, ahol csak egy elemző számolt az aktívum növekedésével. A legtöbben arra számítanak, hogy a belső kereslet élénkülésnek indul, így az import növekedése tartósan az exportbővülés fölé nőhet. A válság előtti tendencia visszatérésére, azaz a tartósan nagy külső hiányra belátható időn belül nem számítanak a közgazdászok.

A részletes adatokból az is kiderült, hogy elsősorban a gépek és szállítóeszközök húzták a kivitelt, de a behozatalban is átlag feletti bővülés volt ebben a körben, főként a közúti járműveknél. Átlag alatti volt viszont a feldolgozott termékek, illetve az élelmiszerek exportja, de az importot még alacsonyabb dinamika jellemezte. A növekmény nagy részét egyébként az EU-n belül az új tagállamok generálták a külkereskedelmünkben, és az unión kívüli forgalom is átlag felett bővül. Ebben a tendenciában az idén sem várható változás, mivel a régi tagországok zömében jelentős költségvetési megszorításokkal indult 2011, amely visszaveti a keresletet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.