BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság után újra szól a régi lemez....

Bár a válság elmúlásáról még korai lenne beszélni, bizonyos folyamatok már visszaálltak a régi kerékvágásba. Az export és az ipar – ezek estek a recesszió során a legnagyobbat – ismét a magyar gazdaság hajtóerejévé vált az utóbbi egy évben.

Sajnálatos módon az infláció is az ugyanerre az időszakra jellemző szint közelében van, azaz a célt nem sikerül elérni. A sokadik külső és belső ársokkot még a gyenge belső kereslet sem tudja ellensúlyozni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) GDP-jelentése szerint a tavaly október és december közötti időszakban az előzetesen jelzettnél hajszálnyival kisebb, 1,9, a naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékos bővülést mutatott fel a magyar gazdaság. Ez nem változtatott azon, hogy az éves növekedés 1,2 százalékos lett, folyó áron pedig 27 120 milliárd forint volt a teljesítménye. A tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékos volt a bővülés.

Az első havinál 0,1 százalékponttal nagyobb, 4,1 százalékos fogyasztóiár-növekedést mutatott ki a KSH. Egy hónap alatt – vagyis januárhoz képest – 0,4 százalékos volt a drágulás üteme. Az áremelkedés hátterében mindkét összehasonlításban az élelmiszer- és üzemanyagárak növekedése figyelhető meg, éves szinten azonban fontos szerep jutott az energia drágulásának is. Szakértők az év végére várnak némi enyhülést a pénzromlásban.

Az ipar termelése 13,4, kivitele 18,3 százalékkal bővült ez év januárjában éves alapon, ezek jobb eredmények még a tavalyi éves átlagnál is. Azért is kiemelkedő ez a növekedési ütem, mert már a viszonyítási alap sem annyira alacsony: 2010 elején már egyértelműen bővült a kivitel a beinduló nyugat-európai konjunktúrának köszönhetően. A belföldi eladások viszont egyéves mélypontra estek, noha az előző hónapokban sem remekeltek igazán. Nyáron mutatott ugyan némi életjelet a magyar piac, ám januárra 9,7 százalékos mínuszba fordult az eladások volumene.

Heti várható jelentések

III. 22. Államháztartás, részletes (febr.)

III. 23. Kiskereskedelem (jan.)

III. 24. Reuters elemzői felmérés

III. 23. Kiskereskedelem (jan.)

III. 24. Reuters elemzői felmérés -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.