BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a Nomura nem hisz a kormánynak - Mit lép az MNB?

Elemzők szerint nem módosul hétfőn a 6 százalékos jegybanki alapkamat, azonban az irányt illetően megosztottak. A Nomura szerint jövőre a költségvetési hiány nagyobb lesz, mint a GDP 3 százaléka, miközben Peter Attard Montalto szerint a jegybanki kamat 5 százalékra csökken az idei év végére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 6 százalékon tarthatja a jegybanki kamatszintet márciusi ülésén – vélik egybehangzóan a Reuters által megkérdezett közgazdászok.

Abban már megosztottak a szakértők, hogy merre fog mozdulni az új monetáris tanács: egyes elemzők úgy gondolják, hogy szigorodni fog a monetáris politika, mások azt feltételezik, hogy a kamat csökkentésének irányába mozdul a tanács még idén.

Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza szerint 5 százalékig fog süllyedni a jegybanki kamatszint az év végére. Kondrát Zsolt, az MNB Bank vezető közgazdásza 50 bázispontos kamatcsökkentésre számít az év végéig. A K&H közgazdásza, Barcza György 25 bázispontos, a Dankse Bank 50 bázispontos kamatemelésre számít.

Abban viszont senki sem kételkedett, hogy a költségvetési hiány a GDP 3 százaléka alá szorul idén, egyes elemzők szerint 5-6 százalékos többlet is lehet a költségvetésben. A közgazdászok bíznak a Száll Kálmán-tervben, a kormány strukturális reformcsomagjában - olvasható ki a válaszokból. A Nomura kivételével minden szakértő úgy látja, hogy Magyarország 2012-ben is eléri a maastrichti kritériumok közül a költségvetésre vonatkozó szabályt. Peter Attard Montalto szerint 3,7 százalékos deficit lesz jövőre a költségvetésben a GDP százalékában.

Suppan Gergely és Ádám Zoltán, a TakarékBank közgazdászai úgy vélekedtek, hogy a kamatcsökkentésnek a külső sokkok miatt nincs tere, és emelésre sincs szükség, így 6 százalék maradhat a jegybanki kamatszint rövid- és középtávon. Az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelése korlátozza a kamat csökkentésének lehetőségét, de az EKB kamatemelési ciklusa várhatóan hosszú lesz és lassú. Azonban az infláció csökken az idei év második félévében, ezért a magyar kamatszint emelésére nem lesz szükség.

Az EKB már áprilisban emelheti a jegybanki kamatszintet, mely jelenleg 1 százalékon áll. Az eurózóna inflációja harmadik hónapja haladja meg a jegybank 2 százalékos célját. Jean-Claude Trichet, a jegybank elnöke márciusban a kamatdöntést követően azt mondta, hogy akár már áprilisban emelkedhet a kamatszint.

Németh Dávid, az ING Bank közgazdásza szerint néznünk kell, hogy milyen gyorsan fog növekedni a jegybanki kamatszint a környező országokban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Én azt gondolom, hogy elég gyorsan emelni fognak – mondta az elemző. Igaz, hogy Magyarországon jelentős a hozamfelár, de nem tudjuk, hogy ez milyen gyorsan tűnik el. Ez azonban nem zárja ki a kamatcsökkentés lehetőségét, melyre ha sor kerül, 50 bázispontos lehet az idei év második félévében – tette hozzá.

Fórián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója azt mondta, hogy a jegybank egész évben tartani fogja a 6 százalékos kamatot várakozása szerint. Inflációs nyomás nehezedik a világra, és a fejlett országok kamatemelése felfelé mutató kockázat a magyar kamat szempontjából is. Azonban a Magyarország iránti bizalom erősödésével, amely ha folytatódik, talán elég lesz a kamat csökkentéséhez.

Az elemzői konszenzus szerint az infláció idén 4 százalékos, jövőre 3,5 százalékos lehet. Az elemzők mediánvéleménye szerint a jegybanki kamatszint 6 százalék lesz az idei év végén, 5,5 százalék a jövő év végén. Az átlag 2011-ben 5,96 százalék, 2012-ben 5,58 százalékot mutat.

Mint látható, az elemzők úgy látják, hogy a jövő év végére sem érjük el a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos inflációs célját. A jegybank elsődleges feladata az árstabilitás megteremtése, mely az inflációs célkövető kamatpolitika középpontjában áll. A jegybank jövő héten publikálja új inflációs jelentését: a jelentés középpontjában az áll majd, hogy milyen kamatpálya mellett érjük el a 3 százalékos inflációs célt.

Az infláció lejjebb szorításához a kamat emelésére lehet szükség, ennek alapján valóban nem egyértelmű, hogy mit fog lépni az MNB. Így nem zárható ki, hogy 6 százaléknál magasabb kamatszinttel is találkozni fogunk 2012 végéig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.