BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengül a forint: Trichet szerint pert indíthatnak Magyarország ellen

Jean-Claude Trichet elégedetlen, mert a magyar kormány megváltoztatta a Monetáris Tanács tagjainak jelölési mechanizmusát. A forint gyengült a bejelentés után.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának elnöke Jean-Claude Trichet azt mondta a mai kamatdöntést követően, lehetséges, hogy az Európai Bizottság pert indít Magyarország ellen, mert megváltoztatta a Monetáris Tanács (MT) jelölési mechanizmusát - írja a Bloomberg

A forint 0,6 százalékot esett 272,45-ös szintre az euró ellenében, a BUX index 0,4 százalékot esett.

Az Európai Központi Bank (EKB) "nagyon elégedetlen a magyar kormány álláspontjával" a jegybanki törvény módosításával kapcsolatosan - mondta Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva.

Trichet elmondta: az EKB korábban már kifejtette álláspontját az ügyben. "Most vizsgáljuk a kérdést, és csak azután döntünk arról, hogy milyen jogi lépések optimálisak. A következő lépés ugyanakkor az Európai Bizottságé" - tette hozzá. A jegybankelnök válaszában úgy fogalmazott: "nem zárok ki semmilyen lehetőséget".

A héttagú tanácsból 4 tag mandátuma február végén járt le. A törvény alapján két tagot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, két tagot pedig a kormányfő, Orbán Viktor jelölhetett volna.

A kormány megváltoztatta a tanács tagjainak jelölési mechanizmusát, és ezzel mind a 4 tagot az Országgyűlés illetékes bizottsága, a Rogán Antal vezette Gazdasági és Informatikai bizottság  jelölheti.

A Nomura közgazdásza, Peter Attard Montalto szerint ezzel a kormány által preferált laza monetáris politika irányába, vagyis a kamatszint csökkentése felé mehet a tanács politikája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.