BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még gazdagabbak lettek a gazdagok

Jó néhány csúcsot megdöntött a Forbes dollármilliárdosokról szóló idei listája, amelyből kiderül: egyre több pénz felett rendelkeznek a világ leggazdagabbjai. Az elit társaságban egyre több az ázsiai, az orosz, ám a csúcson egy mexikói áll.

Minden korábbinál pozitívabb képet fest a világról a Forbes idei listája: 2011-ben csúcsot döntött a dollármilliárdosok létszáma, és vagyonuk is meghaladta a korábbiakat.

A múlt évhez hasonlóan 2011-ben is Carlos Slim a világ leggazdagabb embere – derül ki a Forbes dollármilliárdosokat felvonultató listájából. A 71 éves mexikói üzletember jól gazdálkodott tavaly is kiemelkedő pénzével: vagyona egy év alatt húszmilliárd dollárral gyarapodott, így 74 milliárdosra duzzadt. Ennél több pénzt senki nem szerzett tavaly.

Slim másodszor is lehagyta tehát Bill Gatest, pedig a Microsoft alapítójának hosszú ideig bérelt helye volt az exkluzív lista élén. Az ötvenöt éves informatikus vagyona is gyarapodott az elmúlt esztendőben, igaz, Slimhez képest elenyészőnek tekinthető a 3 milliárdos többlet. Gatest – mint már sok éve – Warren Buffett követi. Az omahai Berkshire veterán vezetőjének vagyonát 50 milliárdra taksálja az üzleti lap.

A világ milliárdosainak tulajdonában összesen 4,5 ezer milliárd dollár van, ez a Credit Suisse Research Institute számításait alapul véve a világ teljes vagyonának 2,3 százaléka. Úgy általában is rózsás a kép a „világ tetején”: a több mint ezres lista szereplői közül 648-an tudták növelni nettó vagyonukat az elmúlt 12 hónapban, mindössze 160-an szenvedtek el komoly veszteséget. Az idén összesen 1210 embernek jutott hely az exkluzív klubban, számuk a válság előtt, 2008-ban 1125 volt.

Igaz, nem feltétlenül a krízis által leginkább érintett nyugati világ gazdagjai lettek még tehetősebbek, ahogy a világgazdaságban, itt is a feltörekvő országok, főleg a BRIC – Brazília, Oroszország, India, Kína – üzletemberei növelték vagyonukat. A lista 214 új tagjából 54 kínai, 31 orosz – ebben az évben már nem New York, hanem Moszkva adta a legtöbb – hetvenkilenc – milliárdost.

Ami ennél is meglepőbb: a távol-keleti térségben több milliárdos él, mint a világ bármelyik más régiójában, és ebben az évben közülük több mint százan kerültek fel a Forbes-listára. Ami a vagyon nagyságát illeti, még mindig az Egyesült Államok áll az élen, igaz azonban, hogy amíg tíz éve még az összvagyon fele volt amerikai kézben, ma a harmada.

Számítás

A Forbes a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok mellett bizalmas információk alapján, a személyes tulajdonban lévő értékek (például gyűjtemények) és ingatlantulajdon összegéből kalkulálja az egyes üzletemberek vagyonát. Ami a cégvagyont illeti, az alap az amerikai piacok február 14-i záróértéke.






Bill Gateshez hasonlóan vagyona jó részét jótékony célra ajánlotta fel Warren Buffett. A nyolcvanéves üzletember puritán életmódjáról is híres. Azt vallja, a legfontosabb értékek az életben az egészségen túl az érdekes, sokféle és hű barátok. Buffett az elmúlt harminc esztendőben mindössze évi 100 ezer dollárnyi fizetést vett fel cégétől, a Berkshire Hathawaytől. Az 1965-ben alapított omahai cég textilgyárból nőtte ki magát komoly cégcsoporttá, amely ma már érdekelt az élelmiszeripartól a biztosításokig számtalan ágazatban.

A mobilmogul

A mexikói Carlos Slim Helu és családja az America Movilnak – és persze a tavalyi évben 19 százalékkal erősödő mexikói tőzsdének – köszönheti rekordvagyonát. Az amerikai kontinens legnagyobb mobilszolgáltatójának 225 millió előfizetője van, miközben a társaság tulajdonában van a 110 milliós Mexikó legnagyobb vezetékestelefon-szolgáltatója és a legnagyobb brazil kábeltévé-társaság is. Slim ugyanakkor – a Sanbors üzletláncon keresztül – érdekelt a kiskereskedelemben, a banküzletben, az építőiparban, a bányászatban és a lapkiadásban is.

A jótékony

Egy pincében alapított kis szoftvercéggel indult a karrierje 1975-ben, 1995-től pedig majdnem másfél évtizedig őrizte a világ leggazdagabb emberének címét Bill Gates. A Microsoft alapítójának vagyona egy időben meghaladta a százmilliárd dollárt is. Ehhez képest visszalépés, hogy már csak a második, igaz, ennek semmi köze

a gazdasági nehézségeknek: Gates a feleségével vezetett alapítványán keresztül 30 milliárd dollárt ajánlott fel jótékony célokra. A világ első számú filantrópja vagyona 70 százalékát befektetési alapjában, a Cascade-ban tartja. A leggazdagabb európai

Bernard Arnault, Franciaország

41 milliárd dollár

A luxusipar császára Bernard Arnault. A 62 éves üzletember cégének már a neve is sokatmondó: a párizsi LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton a világ legnagyobb luxuscikkgyártója, amelynek részesedése van a Hermesben, a Diorban vagy a Tag Heuerben is. Vezetője pedig a hetedikről a negyedik helyre lépett előre a listán, miközben egy év alatt 13,5 milliárd dollárral tudta növelni vagyonát. Arnault-nál minden rendben van, legalábbis erre utal hétfői bejelentése, amely szerint felvásárolja a Bulgarit, a világ harmadik legnagyobb ékszergyártóját.

A leggazdagabbpolitikus

Michael Bloomberg, Egyesült Államok

18,1 milliárd dollár

Jóllehet sokat hallani az észak-afrikai bukott diktátorok eltitkolt vagyonáról, hivatalosan a leggazdagabb politikusnak a New York-i polgármester, Michael Bloomberg számít. A 69 éves üzletember a Forbes-listán hét helyet veszítve a 23. pozíciót foglalja el. Bloomberg a róla elnevezett, 22,5 milliárd dollárt érő médiabirodalom alapítója ebben az évben 12 százalékos növekedésre számíthat. Nyilatkozatai szerint ennyivel be is éri, harmadik polgármesteri ciklusa közepén tartja magát ahhoz, hogy nem kíván indulni az elnöki címért 2012-ben.

A leggazdagabb ázsiai

Lakshmi Mittal, India

31,1 milliárd dollár

A Forbes-lista hatodik helyét csípte meg ebben az évben az ázsiai kontinens leggazdagabb embere, Lakshmi Mittal. A hatvanéves indiai üzletember a világ legnagyobb acélgyártójának, az ArcelorMittalnak a vezetője. Mittal jó évet zárt: cége profitja a megnövekedett kereslet hatására tizennyolcszorosára nőtt 2010-ben. Az indiai üzletember, akinek lánya a Roc Capital Management, menye pedig az Escada divatcég tulajdonosa, London – és egyben egész Európa – legvagyonosabb lakója: környezetbarát kúriáját 40 millió dollárra taksálják.

A leggazdagabb nő

Christy Walton, Egyesült Államok

26,5 milliárd dollár

Férjétől, a 2005-ben repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt John Waltontól örökölte vagyonát Christy Walton, aki a tavalyi 12. helyről felkapaszkodva az idén a 10. helyet csípte meg a Forbes listáján.

A Vietnamban katonaorvosként szolgált 56 éves nőnek részesedése van a First Solar napelemgyártó óriásban, de vagyonának legnagyobb hányada a Wal Mart kiskereskedelmi láncból származik, amelyet apósa testvérével alapított 1962-ben. A több mint kétmillió embert foglalkoztató Wal Mart éves forgalma meghaladja a 400 milliárd dollárt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.