BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A SocGen már az MNB-kamatcsökkentésre szavaz

A SocGen elemzői szerint amennyiben kitart a forint ereje a központi bank csökkentheti a jegybanki alapkamatot, és csökkenhetnek a kötvényhozamok is.

Az erősödő forint hatására 50 bázispontos kamatcsökkentést hajthat végre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – írja legfrissebb kommentárjában a Societe Generale.

A SocGen közgazdászai úgy gondolják, hogy az erős forint miatt az MNB felülvizsgálhatja inflációs jelentését, és „legalább” 50 bázisponttal csökkentheti a jegybanki alapkamatot. A forint ereje az elemzők szerint pozitív hatással lehet az infláció alakulására.

Amennyiben a forint tartja teljesítményét a következő hetekben „úgy érezzük, hogy a központi bank sokakat meglephet és a kötvényhozamok is eshetnek” – áll az elemzésben.

Kedd délután a magyar éven túli lejáratú kötvények hozama 5-13 bázisponttal esett. A 10 éves kötvény hozama 7,06 százalékon áll jelenleg.

Mint ismert, az MNB tavaly novemberben meglepetésre emelte a kamatot a történelmi legalacsonyabb, 5,25 százalékos szintről. Három egymást követő hónapban 25 bázisponttal emelt a jegybank, így az irányadó ráta jelenleg 6 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.