BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB éppen szétszakítja az eurózónát?

Jean Claude-Trichet infláció ellen vívott harca járulékos kárt okozhat Európa azon gazdaságainak, amelyek a leginkább szűkében vannak a készpénznek - írja a Bloomberg elemzésében.

Az amerikai hírügynökség szerint azzal, hogy az Európai Központi Bank (EKB) elnöke e héten csaknem három év után első ízben az irányadó kamatláb emelésére készül, ismét felveti az Európai Unió egyik fő problémáját, az eltérő növekedési ütemet. A szuverén adósságválsággal küzdő eurózóna tagállamok mellett a Németországhoz hasonló erőgépek növekednek, míg a közösség egyes tagjai jelenleg is recesszióban vannak.

Egyes elemzők szerint a beígért EKB kamatemelése aránytalanul sújtja majd Spanyolországot, Görögországot, Portugáliát és Írországot, miközben nem fékezi meg a Németországot veszélyeztető inflációs fenyegetéseket. Az ilyen egyenlőtlen következmények kockázatai csak súlyosbítják a kétsebességű európai élénkülést, és további kárt okoznak az úgynevezett periférikus országoknak.

A Credit Suisse Group AG részben azért tanácsolja el a befektetőket a régió részvényeitől és bankjaitól, mert aggódik, hogy az Európai Központi Bankpolitikai hibát követ el. "Miközben az EKB továbbra is szigorít, növeli annak a kockázatát, hogy a szuverén adósság-válság visszatér" - hangoztatta Gavyn Davies, a mintegy 1,5 milliárd dolláros eszközállományt kezelő londoni fedezeti alap, a Fulcrum Asset Management LLP elnöke.

Trichet és a politikát alakító 22 társa április 7-én ülésezik Frankfurtban, egy hónappal azután, hogy meglepték a befektetőket azzal, hogy az EKB  negyed százalékponttal emelte az irányadó kamatlábat, miközben az infláció márciusban 2,6 százalékra gyorsult fel, ami a leggyorsabb ütem volt több mint két év után. A kamatemeléssel az EKB vezetői az árstabilitást kívánják elősegíteni a növekedés ellenében. Egyúttal – a Fedet megelőzve – megkezdik a rendkívüli válságkezelő források kivonását a pénzpiacokról. Guy Quaden, az EKB március végén visszavonuló veteránja úgy látja, hogy egy enyhe kamatemelés nem árt majd a növekedésnek. Simon Maugham, az MF Global vezetője ennél erőteljesebben fogalmaz, szerinte a tanács tagjai nem emelhetik jelentősen a kamatot anélkül, hogy szétszakítanák az eurózónát.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.