BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Belehalhat a gyógyításba Portugália”

Szociális összeomlás jöhet, ha túl szigorú lesz a mentőcsomag, amelyről az ügyvezető kormány és az ellenzék is tárgyal.

Teljesen padlóra küldheti a portugál gazdaságot, ha csak túl magas kamatszinten és túl szigorú megszorítások fejében jut hozzá a 80 milliárd eurós mentőcsomaghoz. Az EU és az IMF a helyszínen vizsgálódik, a portugál politikai elit pedig készül a csatára.

Tegnap megkezdődtek a tárgyalások a portugál kormány és ellenzék vezetői között arról, milyen feltételeket vállaljon be az ország az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nyújtandó mintegy 80 milliárd eurós mentőcsomag fejében. Az egyik legfontosabb kérdés, mekkora kamattal adják majd a nemzetközi szervezetek az államcsőd elkerülését szolgáló hiteleket. Ha túl magassal, akkor „a mentőcsomag csak rontani fog a dolgokon” – idézi az AP hírügynökség Simon Telfordot, a Center for European Reform nevű kutatóintézet elemzőjét.

Szerinte az EU és az IMF által Görögországnak és Portugáliának nyújtott mentőöv „nem oldott meg semmit”, és ha Portugáliának is hasonló kamattal nyújtják a hiteleket, azzal teljesen padlóra kerülhet az ország. Görögország 5,2, Írország 5,8 százalékos kamattal vette fel a mentőhitelt eredetileg, azonban azóta mindketten kezdeményezték a csökkentést. Míg Athén esetében ebbe bele is ment az EU egy 50 milliárd eurós privatizációs programért cserébe, addig a zöld szigettel egyelőre nem sikerült dűlőre jutni.

Hasonlóan vélekedett a kamatszintről Paulo Pinho, a Lisszaboni Egyetem közgazdász-professzora, aki szerint fennáll a veszély, hogy a „gyógyításba belehal a beteg”. Szintén húsba vágó kérdés Lisszabon számára a mentőöv feltételéül szabott megszorító csomag összetétele. Az EU pénzügyi vezetői már a múlt heti gödöllői csúcson utaltak arra, hogy annak szigorúbbnak kell lennie, mint az a csomag, amelybe nemrég belebukott a kormány. Pedro Passos Coelho, a közvélemény-kutatásokat jelenleg vezető ellenzéki Szociáldemokrata Párt vezetője viszont úgy véli, hogy nem szabad túl sokat húzni a nadrágszíjon, az ugyanis szociális összeomláshoz vezetne.

Ezekben a kérdésekben a jövő héten kezdődnek majd a konkrét egyeztetések az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank, valamint a portugál politikai elit előtt. A nemzetközi szervezetek képviselői már a helyszínen vizsgálják a költségvetés helyzetét, hogy megtudják, mennyire adott valós képet a kormány a „beteg” állapotáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.