BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Együnk fukusimai terméket, segítsük a gazdaságot!"

A japán kormány hat hónap után első ízben csökkentette a gazdaság növekedésére vonatkozó kilátásokat, a pusztító földrengés és cunami hatására. Eközben a miniszterelnök igyekszik csökkenteni a sugárveszélyes ételekkel kapcsolatos félelmeket.

A japán kormány konkrét adatot nem közölt, de jelezte, hogy a két természeti csapás árt a növekedésnek és egyelőre nem látni a nukleáris válság végét. A Reuters szerint a március 11-i katasztrófa teljes költségét 300 milliárd dollárra becsülik, ezzel a világ legköltségesebb természeti katasztrófájának tekintik.

Ám Kaoru Joszano japán gazdasági miniszter kijelentette: a földrengés hatásai ideiglenesek lesznek. Különféle közvetett hatást okoznak, például tompítják a fogyasztói hangulatot, ám a gazdaság élénkülni fog ez év vége felé.

Közben Naoto Kan miniszterelnök a BBC szerint közölte, hogy a fukusimai nukleáris erőmű régiójából származó termékek biztonságosan fogyaszthatók a sugárzás ellenére. Szerinte a sugárzás szintje ma már csökkenőben van és a helyi termékek fogyasztása "az egyik módja annak, hogy támogassák a térséget." Az ENSZ nukleáris szakértői szintén úgy vélik, hogy a térségben gyártott élelmiszerek fogyasztása biztonságos.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legfrissebb elemzése szerint a Fukusima térségében gyártott termékek sugárzási szintje a Japánban meghatározott határérték alatt maradt. A WHO hivatalos álláspontja is megerősíti ezt: eszerint Fukusima 30 kilométeres körzetén kívül nincs mitől tartani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.