BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irdatlan magasra rúg a görög állampapírok hozama

A 26 hetes görög állampapírok hozama ismét emelkedett. A súlyosan eladósodott dél-európai ország rövid lejáratú adósságára 4,8 százalékos kamatot fizet.

Görögország mintegy 1,62 milliárd euró értékben bocsátott ki 26 hetes lejáratú állampapírokat áprilisi kötvényaukcióján, amelynek hozama ismét csúcsot döntött: a márciusi 4,75 százalék után elérte a 4,8 százalékot – közölte az államadósság kezelő ügynökség.

Az ügynökség az eredeti tervek szerint 1,25 milliárd euró görög államadósságot akart értékesíteni a piacon, de az érdeklődés nagy volt: a hivatal közleménye szerint csaknem négyszeresével jegyezték túl a kötvényeket.

A Finantial Times Deutschland múlt héten arról számolt be , hogy már az eurózóna tagállamai is mérlegelik a görög adósság átstrukturálásának, azaz gyakorlatilag az államcsőd lehetőségét. Az európai kabinetek ugyanis egyre inkább kételkednek abban, hogy az ország – mint ahogy azt az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás tartalmazza – jövőre legalább felerészben képes lesz saját erőből finanszírozni adósságait.

A helyzet kilátástalanságát jelzi, hogy Athénnak jelenleg úgy kell kirívóan magas, 12,7 százalékos hozamot biztosítania tízéves lejáratú állampapírjaira, hogy gazdasága padlón van. A GDP 2009-ben 2,3, tavaly pedig 4,5 százalékkal zuhant, a költségvetési hiány pedig – bár csökkent – még mindig 10,6 százalékos szinten áll.

Ezt az unió szerint középtávon három százalék alá kellene szorítani, ehhez sorozatos megszorító csomagok szükségesek: a legújabb, főleg az állami szférát sújtó 22 milliárd eurós „pakkot” április közepéig kell összeállítania a Jeórjiosz Papandreu vezette kormánynak. A mostani, csaknem öt százalékra rúgó rövid lejáratú hozam irdatlanul magas.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.