BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lesz Magyarországgal, ha kamatot emel az EKB?

Az Európai Központi Bank (EKB) áprilisban emelheti a jegybanki alapkamatot, elemzők ebben az évben 75 bázispontos szigorításra számítanak. Ez akadályt jelenthet a magyar alapkamat esetleges lazítása kapcsán - vélekedett Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzója a márciusi kamatdöntésen elmondta , hogy a jegybank már április 7-én emelheti a kamatszintet. A jegybanki alapkamat jelenleg 1 százalékon áll.

„A piac az első kamatemelést már beárazta” – mondta Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza. Kiemelte, hogy az EKB kamatemeléseivel – ha a piaci várakozásokkal összhangban 75 bázisponttal szigorít a jegybank – szűkül a magyar kamatfelár, amely akadályt jelenthet a hazai alapkamat esetleges lazítása kapcsán.

A magyar gazdasági folyamatokat leginkább a belföldi események határozzák meg és az általános globális hangulat, az EKB kamatemeléseinek önmagában igazi érdemi hatása nincs – mondta az elemző.

Miközben az EKB kamatszintje befolyásolhatja a magyar monetáris politikát, Magyarország kockázati megítélése lesz leginkább fontos, és a reformcsomag következetes bevezetése, valamint a 2012-es költségvetés számai.

Az export enyhe dinamikavesztése prognosztizálható, bár Németország nagy tempóval robog – emelte ki Barta György. Azonban megjegyezte, ha megkezdődik a kamatemelési periódus, az különösen negatív hatást gyakorolhat a gyenge euróövezeti államokra, és így hatással lehet az összeurópai adatokra is – vélekedett a közgazdász. „Visszavetheti a teljes valutaunió növekedését is” – tette hozzá.

A nettó export idén is pozitívan járul hozzá a GDP növekedéséhez Magyarországon, de kisebb szerepe lesz a tavalyinál – mondta a közgazdász. Egyéb GDP komponensek - például a magánfogyasztás és a beruházások - már  valamivel nagyobb - bár még mindig csekély - mértékben járulhatnak hozzá a bővüléshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.