BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU gazdasági motorja is csúcsinflációtól szenved

Az energiaárak miatt a vártnál nagyobb lett Németországban az infláció mértéke áprilisban. Európa legnagyobb gazdaságában a márciusi 2,3 százalékról 2,7 százalékra emelkedett – tette közzé szerdán a német szövetségi statisztikai hivatal. Az elemzők szerint további emelkedés várható.

Az áprilisi előzetes jelentés 2,6 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számolt. Az infláció folyamatos növekedése elsősorban a nyersolaj hordónkénti árának emelkedésével hozható összefüggésbe – írja a Bloomberg.

Az Európai Központi Bank (EKB) április végén emelte a jegybanki kamatot, hogy az irányadó 2 százalék alatt tartsa a fogyasztói áremelkedést. Az EKB három éve először emelte a kamatlábat.  

Joerg Kraemer, a Commerzbank AG vezető közgazdásza szerint egyelőre minden jel arra mutat, hogy az infláció tovább nő az eurózónában, az EKB pedig legutóbbi lépésével egy kamatemelési ciklust indított el. A fogyasztói áremelkedést elsősorban az energiaárak növekedése hajtotta. A fűtőolaj 26,7 százalékkal emelkedetett, míg a benzinért 12 százalékkal kell többet fizetni.

Makroadatokat tettek közzé szerdán Kínában is, ahol némelyest enyhült az inflációs nyomás: áprilisban az előző havi 5,4-ről 5,3 százalékra mérséklődött. Hazánkhoz hasonlóan a tácol-keleti országban is az élelmiszerárak drasztikus emelkedése okozza a három éve nem látott inflációt. Kínában éves szinten 11,2 százalékra rúg a fogyasztói áremelkedés.

Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint a várnál nagyobb mértékben emelkedett az infláció: éves viszonylatban az árak 4,7 százalékkal. A németországi tendenciától eltérően azonban az elemzők bizakodók. Az MKB szakértői szerint a legutóbbi két évtized élelmiszerár-robbanásai során március környékén értek csúcsra az árak (így volt ez 1996-ban, 2004-ben és 2008-ban is). A tavaly beindult meredek áremelkedés idén februárban megtört, azóta folyamatosan csökkennek az árak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.