BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi történik? Emelkedő hozamok, munkanélküliségi csúcs Portugáliában

Nem nyugtatta meg a befektetőket a portugál mentőcsomag: a szerdán eladott államkötvények hozama tovább emelkedett, míg a ma napvilágot látott munkanélküliségi adatok három évtizedes csúcsot mutatnak.

Az európai uniós pénzügyminiszterek hétfőn fogadták el a Portugáliának nyújtott mentőcsomag első részletének folyósítását, amelyet a dél-európai ország már május végén megkaphat. A mentőcsomag egyik célja éppen az volt, hogy az ország kedvezőbb hozamfeltételekkel tudja kínálni az állampapírokat. Ám ez a szerdai aukciót nézve kevéssé sikerült.

A portugál államadósság kezelő ügynökség egymilliárd euró értékben bocsátott ki két hónapos lejáratú papírokat, amelyek hozama a május 4-ei lejáratú papírok 4,652 százalékához képest 4,657 százalékra emelkedett. A hozam jóval a piaci várakozásokon felül alakult. A kötvényeket így is túljegyezték.

A magas hozam az elemzők szerint továbbra is azt mutatja, hogy az ország költségvetése a mentőcsomag ellenére is bizonytalan lábakon áll, befektetni pedig kockázatos. A legnagyobb rizikót éppen a mentőcsomagban vállalt megszorítások megvalósítása hordozza.

Szerdán a nemzeti statisztikai hivatal közzétette a portugál munkanélküliségi adatokat: az országban 2011 első negyedében 12,4 százalékra ugrott a munkanélküliségi mutató szemben az előző év ugyanazon időszakában mért 10,6 százalékkal. A Reuters szerint a magas ráta egyértelműen azt mutatja, hogy az ország gazdasága komoly recesszióval szembesül idén.

A közgazdászok szerint a munkanélküliség ilyen drámai emelkedése – amelyhez hasonlót csak a nyolcvanas évek elején tapasztaltak – azt mutatja, hogy a vállalatok bizonytalanok, így nem is bővítik az alkalmazotti létszámot. A helyi szakértők szerint a vállalatoknak és a lakosságnak is tiszta választásokkal megnyert erős kormányra lenne szüksége.

Az elemzők 2011-ben 12,1 százalékos munkanélküliségi mutatóval számoltak, de az első negyedév rossz eredményei miatt ez akár 12,5 százalékra is kúszhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.