BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Krugman: Elveszett évtized elé néz az USA

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint a jelenlegi amerikai gazdasági helyzetben az egyetlen kérdés az, hogy van-e megállás az elveszett évtized felé vezető úton.

A Financial Times hasábjain Clive Crook fogalmazta meg először, hogy az Egyesült Államok elveszett évtized felé tendál. A kifejezést az 1990-es évek japán stagnálására alkalmazták először és Clive Crook szerint az amerikai gazdaság jelenleg tapasztalható lassulása felveti annak veszélyét, hogy a jelenség megismétlődik. A termelékenység gyors növekedése és a rugalmas munkaerőpiac – az amerikai gazdaság hagyományos erősségei mostanra elhomályosulni látszanak. Míg az optimisták az első félév gyengélkedését a japán földrengésnek és más átmeneti tényezőknek tudják be, addig a pesszimisták szerint ezúttal nem fog gyorsan kilábalni az amerikai gazdaság.

A szkeptikusok egyik magyarázata, hogy eddig nem látott mértékűre emelkedett a tartós munkanélküliek száma, az ingatlanpiaci válság pedig tovább nehezíti a munkavállalók helyzetét, hiszen az elúszott hitelekkel terhelt ingatlanoktól szinte lehetetlen megválni, emiatt nehezebbé válik a munka érdekében végrehajtott migráció. A strukturális munkanélküliség – most először – az Európára jellemző szintekhez közelít.

A szakíró a veszélyek között említi még Paul Krugman elméletét, amely a recesszióban lévő gazdaságok paradox viselkedését mutatja be. Az Egyesült Államokban jelenleg nullaközeli alapkamatszintek mellett az eladósodott lakosság igyekszik csökkenteni a hitelterheit. A munka paradoxonának nevezhető modell szerint, ha a termelékenység, illetve a rendelkezésre álló munkaerőállomány nő, kezdetben csökkennek az árak. Ha ezzel párhuzamosan a nominális kamatszint változatlan marad, a reálkamatok és -terhek növekednek, ez pedig arra ösztönzi a túlzottan eladósodott lakosságot, hogy még erősebben csökkentsen fogyasztását. Így a kereslet és csökken, mindennek eredményeként pedig lassul a gazdaság. Ebben a fordított világban a magasabb produktivitás csökkenti a termelést, a bércsökkentések elfogadása pedig ront a munkanélküliségi helyzeten.

Paul Krugman a cikket a New York Timesban kommentálva hozzáteszi, hogy jelenleg nem az a kérdés, hogy belecsúszik-e az Egyesült Államok az elveszett évtizedbe, az ugyanis szerinte három évvel ezelőtt volt aktuális kérdésfeltevés. Most az fog eldőlni, hogy van-e visszaút erről a pályáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.