BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassulhat a svájci gazdaság - Kezdhetünk örülni?

A svájci KOF indikátor a várakozásokkal összhangban csökkent az előző havihoz képest, amely a gazdasági növekedés lassulását vetíti előre.

A svájci vezető gazdasági indikátor csökkent júniusban, ugyanis a frank szárnyalása, valamint a bizonytalanságok, amelyek euróövezet gazdaságát övezik, fájhatnak a svájci gazdaságnak is.

A mutató – amely a svájci gazdaság várható alakulását mutatja hat hónapra előre – a hónapban 2,23 pontra csökkent a május 2,3-as szintről, jelentette a KOF gazdaságkutató intézet. Ez összhangban van a Bloomberg által megkérdezett 10 közgazdász konszenzusával.

A svájci gazdaság a lassulás jeleit mutatja, mert a svájci frank 10 százalékkal erősödött az euróval szemben az elmúlt évben és a kereslet bizonytalan a valutaunióban, amely fékezi az exportvezérelt növekedést. A külföldi értékesítés 1,5 százalékkal csökkent májusban, valamint a kormány június 14-én csökkentette a 2012-re vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését 1,5 százalékra a korábbi 1,9 százalékról.

A svájci frank erősödése, illetve a növekedés lassulása abba az irányba mutatnak, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) szeptemberben változatlanul hagyhatja a 3 hónapos LIBOR-t, 0,25 százalékos megcélzott szinttel.

Az SNB az infláció mértéke miatt pedig nem kényszerül szigorítani a kamatkondíciókon, és legfrissebb elemzésében kiemelte, hogy a lefelé mutató kockázatok jelentősebbek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.