BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízmilliárd eurós adócsökkentés Németországban

Várhatóan még a nyári tanácskozási szünet előtt megegyezhet a német kormánykoalíció a kisebbik partner az FDP által kidolgozott személyi-jövedelemadó csökkentésről Németországban. A tervezettek a középosztály járhat jól. Idén a tervek szerint 555 milliárd euró folyik be az államkasszába adó formájában.

Az FDP vezetője, Philipp Rösler és Angela Merkel német kancellár meggyőződtek arról, hogy itt az ideje arról tárgyalni, hogy még a következő, 2013-ban esedékes parlamenti választások előtt lépjék meg a személyi-jövedelemadó csökkentését. A szakértők szerint a pénzügyminisztérium néhány hete egy jelentésében már jelezte a koalíciónak, hogy „mintegy tízmilliárd” eurós mozgástere van a kormányzatnak, így vélhetően a tervezett adókedvezmény is ekkora összeget tesz majd ki.

A Finantial Times Deutschland szerint ekkora összeg gyakorlatilag az összes személyi jövedelemadó kategóriát érintené és egyes progresszív adózásból származó hátrányokat is mérsékelné. A CDU és az FDP még a koalíció létrejöttekor megegyezett, hogy az adórendszerből fakadó egyenlőtlenségeket feloldja. 

A kabinet július 6-án tartott ülésén dönt egyebek mellett az adókedvezményekről, valamint a közép távú – 2015-ig tartó - költségvetési lépésekről, de ekkor tárgyalják meg a jövő évi pénzügyi számlákat is.

A német pénzügyminisztérium idén mintegy 555 milliárd euró adóbevétellel számol, amely 17,6 százalékkal magasabb annál, mint amennyit tavaly novemberben becsültek. Tavaly 530,6 milliárd euró folyt be ilyen úton az államkasszába.

Angela Merkel német kancellár egyebek közt "válság utáni" adócsökkentések reményével nyerte újabb, második kormányfői megbízatását 2009. szeptemberben. A koalíció tavaly év elején összesen 24 milliárd eurónyi adócsökkentést ígért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.