BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az erőgép Németországban is megszólalt a vészcsengő

Az euróövezetben észlelt fellendülés gyengülőben van, és a fejleményt Németország sem kerülheti el - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Különösen érvényes ez a német iparra, amely pedig eddig immunisnak mutatkozott a világgazdasági kockázatokkal szemben. Az ipar közel két éve nem növekedett olyan lassan, mint most, a vonatkozó beszerzési menedzserindex 54,6 pontról 52,1 pontra csökkent, ami a legalacsonyabb szint 2009 októbere óta.

"A német iparból lassan kifogy a szusz" - idézte az FTD Tom Moore piaci közgazdászt. A szakértő szerint a szektor különösen sújtotta a lassulás, a termelés csaknem leállt, a fellendülés pedig hajszálon függ. Különösen az exportra utalt német iparnál érzékelhető, hogy több mint két év után először kevesebb rendelést kapott, mint az előző hónapban.

Németország mindenekelőtt a kínai gazdaság gyengülését érzékeli, az innen jelentkező kereslet ugyanis éveken át fűtötte a német exportkonjunktúrát. A német szolgáltató cégeknél sem sokkal jobb a helyzet. A szektorban a beszerzési menedzserindex 56,7 pontról 52,9 pontra süllyedt. A szolgáltató ágazatban ugyan az üzletkötések valamivel jobban alakulnak, mint az iparban, de ezen a területen is a növekedési ráta a legalacsonyabb értéket érte el 17 hónap óta. A jövőbeni lehetőségek sem túl jók: a szolgáltató vállalatok 2009 novembere óta nem értékelték a kilátásaikat ennyire kedvezőtlennek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.