BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mentek át a teszten - Már készül az újabb bankmentésre az EU

Az Európai Bankfelügyelet a jövő héten hozza nyilvánosságra az uniós banki stressztesztek eredményeit és a jelek szerint a tagállamok már eldöntötték, hogy anyagi támogatást nyújtanak azoknak a bankoknak, amelyek önerőből nem képesek megfelelő mennyiségű tőkét gyűjteni.

A Reuters birtokába került dokumentum szerint az uniós országok azoknak a bankoknak adnak tőkeinjekciót, amelyek megbuktak a teszten és az eredmények közlését követő fél évben sem képesek kellő mennyiségű tőkét gyűjteni. Az uniós pénzügyminiszterek várhatóan kedden fogadják el a terveztet és ezzel az EU állampolgárai felkészülhetnek arra, hogy – az előzetes ígéretekkel szemben – ismét a bankokat mentik az adójukból.

Az új szabályok szerint a bankoknak legalább 5 százaléknyi törzstőkével kell rendelkezniük. Azok a pénzintézetek, amelyet elbuknak a vizsgálaton, szeptemberig pótolhatják hiányosságaikat, miközben a tagállamok kormányai megfigyelési listán követik tevékenységüket.

És bár az intézkedése híre látszólag pozitív, az elemzők szerint valójában csak növeli a feszültséget, mivel még nagyobb terhet ró a periferiális államokra saját bankrendszereik rendbehozatala tekintetében. "A piac halálosan fél minden, az eurózónával kapcsolatos változástól és ez a lépés még nagyobb nyomás alá helyezi a bankszektort" – fogalmazott Marc Ostwald, a Monument Securities elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.