BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nemkívánatos fejlesztések" - Tovább szorít Portugália

A portugál kormánynak újabb megszorító intézkedéscsomagot kell végrehajtania, hogy tartani tudja az idei hiánycélt. A kormány a bevételi és a kiadási oldalon is tovább spórolna.

A portugál kormány a már elindított költségcsökkentési programon túl 2 milliárd eurót spórolna meg a költségvetés számára, amelyből 1,25 milliárd euró a plusz adóbevételekből származna, a fennmaradó részt pedig kiadáscsökkentéssel érnék el. Portugália idén a bruttó hazai össztermék (GDP) 5,9 százalékát kitevő államháztartási deficittel számol.

Vitor Gaspar, a pénzügyminiszter már a hétvégén is hangsúlyozta, hogy a kormány felszámolja a „nemkívánatos fejlesztéseket”, így garantálva a hiánycél teljesülését. Passos Coelho kormányfő azonban már azt is hozzátette, hogy további kiigazításokra lesz szükség, amelyről részleteket a következő hónapban hoznak nyilvánosságra.

A portugálok áprilisban kértek 78 milliárd euróra rúgó mentőcsomagot az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Gaspar számítása szerint a program 2013-as kifutását követően Portugália gazdasága ismét növekedni fog. Az ibériai ország gazdasága idén várhatóan 2,3 százalékkal zsugorodik, míg a statisztikák szerint a munkanélküliség meghaladja a 13 százalékot. Portugália költségvetési hiánya tavaly 9,1 százalékra rúgott, a maastrichti kritériumok szerint ezt 3 százalék alá kell csökkenteni.

A kormánypártnak kényelmes többsége van a portugál döntéshozásban, amely garantálja a további megszorítások érvénybe lépését. Coelho azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány idei terveit jelentősen befolyásolhatja az európai adósságválság további fejleménye is, amelyek a portugál könyvelésben is megmutatkozhatnak.

Coelho június végén jelentette be, hogy az idei jövedelmekre egyszeri adót vetnek ki, az adó az év végi prémium felének vagy egy félhavi jövedelemnek felel meg. Arról is döntés született, hogy a harmadik negyedévben megkezdik több állami cég privatizációját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.