BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a munkanélküliség az USA-ban, megsuhintották a forintot

Az Egyesült Államokból kedvezőtlen munkanélküliségi adat érkezett, amelynek hatására kockázatkerülési hullám indult meg a piacon.

Az Egyesült Államokban váratlanul 9,2 százalékra növekedett a munkanélküliség, 9 hónapja a legmagasabb szintre. A piacon a kilábalással kapcsolatos aggodalmak fokozódni kezdtek, és a forintot is elérte a kockázatkerülési hullám.

A gazdaságban 18 ezer új állás született júniusban, amely jóval elmarad az elemzők által előzetesen várt 125 ezres értéktől. Ráadásul a májusi felülvizsgált adat 25 ezerre csökkent az előzetes 54 ezres becsléshez képest.

Tegnap a várakozásokkal ellentétben kevesebben kértek első alkalommal segélyt az Egyesült Államokban, valamint az ADP foglalkoztatási statisztikái is azt vetítették előre, hogy nem növekszik a munkanélküliség. Éppen ezért okozott jelentős kockázatkerülést a piacon a mai adat.

Az eurót 263 forint körül jegyezték, majd a munkanélküliségi adat után 264-es szintre került a kurzus. Az eurót később 263,5-264 forint között jegyzik.

A svájci frank széleskörűen erősödött a vezető devizákkal szemben a felerősödő kockázatkerülés következtében: az euró 1,215-ös szintről 1,2-ig korrigált a frank ellenében. A forint euróval szembeni gyengülése, valamint a frank jelentős erősödése oda vezetett, hogy a 217-es szintről 220 közelébe került az alpesi deviza jegyzése.

Az Egyesült Államok vezető határidős tőzsdeindexek gyengülni kezdtek. A Standard & Poor’s 500 index 1,21, a Dow Jones ipari index 0,81, a technológiai részvények kompozit indexe a Nasdaq pedig 0,85 százalékos esést mutat.

Az angol FTSE-100 index 0,75, a német DAX index 0,27, a francia CAC-40 index 0,9 százalékos mínuszba került. Az irányadó Stoxx Europe 600 index 0,5 százalékot esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.