BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: Erősebb lábakon áll a gazdaság, mint három éve

Nem lepte meg a befektetőket, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanács változatlanul hagyta a 6 százalékos alapkamatot. A tegnapi ülésen ismét egységesen döntöttek a testület tagjai, mint április óta mindig.

Az irányadó ráta ezzel hatodik hónapja változatlan szinten van, és az elemzők többsége arra számít, ez így is marad az év végéig, bár néhányan kisebb mértékű kamatvágást elképzelhetőnek tartanak. Erre azonban korántsem biztos, hogy lesz még tere a jegybanknak, mivel ismét előkerültek a pénzügyi stabilitási aggodalmak.

A legfontosabb kockázati tényező az eurózóna tagországainak válsága – mondta Simor András jegybankelnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón. Ez főleg azután volt érdemi információ a piacok számára, hogy az elmúlt évben igyekezett a jegybank ezt a szempontot háttérbe szorítani, ezért kommunikációjában kizárólag az inflációs veszélyre koncentrált. Az egyre feszültebb befektetői hangulat nyomán enyhén romlott Magyarország megítélése is. Simor azonban kiemelte, most nem országspecifikus tényezőkkel függ össze ez a folyamat, hiszen a régió többi gazdasága velünk együtt romlott.

Kiemelte azonban az MNB-elnök: jelenleg sokkal erősebb fundamentumokkal rendelkezik a magyar gazdaság, mint két-három évvel ezelőtt, így nem számít arra, hogy egy a 2008-ashoz hasonló helyzet bekövetkezhet. Többek között a jelentős külső többlet ad stabilitást a hazai valutának, de azt is kiemelte Simor, hogy nem tudjuk kivonni magunkat mi sem a nemzetközi folyamatok hatása alól.

Azt is hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer a legutóbbi jegybanki stresszteszt alapján megfelelő tartalékokkal rendelkezik, és jelenleg sincs okunk azt feltételezni, hogy gyengébb lenne az ellenálló képességük, mint a stabilitási jelentés készítésekor.

Eközben az Európai Központi Bank (EKB) vezetése továbbra is inkább a nyersanyagok által keltett inflációs nyomásra koncentrál. Erre utalt Christian Noyer francia jegybankelnök, az EKB kormányzótanácsának tagja, aki említette az „élénk éberséggel” kifejezést is, amely rendszerint kamatemelés előtt hangzik el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.