BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságsújtotta országokban vadászik dolgozókra Berlin

A német szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) a szakképzett munkaerő terén jelentkező hiány leküzdésére egyre inkább az olyan európai válságországokból érkező szakképzett bevándorlókra számít, mint Spanyolország, Görögország és Portugália - írja a Handelsblatt üzleti lap.

"Nagy potenciál kínálkozik Spanyolországban, ahol sok ezer mérnöknek, nincs állása, köztük számtalan IT területen működő szakemberrel" - idézte a Handelsblatt a Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) állásközvetítő igazgatóját. Jelenleg elvben 17 ezer spanyol szakember érdeklődik németországi munkavállalás iránt, a német cégek Görögországban és Portugáliában is érdeklődnek a munkaerő lehetőségek iránt. Portugáliából jelentős számú ápolónő szeretne Németországba menni, Görögországban pedig az orvosok érdeklődnek elsősorban a német munkalehetőségek iránt. Szintén Németország felé tekingetnek a bolgár és horvát mérnökök, orvosok, szakmunkások és ápolók.

Ugyanakkor a külföldi dolgozók fogadásának legnagyobb akadálya a nyelvtudás hiánya. A Handelsblattnak nyilatkozó szakemberek szerint a német nyelv elsajátítása nehéz feladat és a magasan képzett dolgozók jó része kizárólag angolul tanul. A ZAV vezetője szerint az angolajkú országok egyébként is előnyben vannak Németországhoz képest, hiszen nem csak egy munkahelyet, de teljes családi ellátást is nyújtanak a kivándorlóknak, amibe beletartozik a nyelvtanfolyam, a lakás és az óvoda biztosítása is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.