BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vissza a válságba: Két év szenvedés Portugáliában

Hivatalos adatok szerint Portugáliában az idén 2 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal fog csökkenni a gazdaság teljesítménye.

A központi bank az év elején még csak 1,4 százalékos csökkenést prognosztizált az idei évre, és 0,3 százalékos növekedést várt jövőre.

Portugáliában is komoly megszorító intézkedéseket vezetett be a kormány - és még további lépéseket is tervez - az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 78 milliárd eurós mentőcsomag feltételeként.

A megszorítások miatt várhatóan jelenősen csökkenni fog a belső fogyasztás - a nemzeti bank előrejelzése szerint az idén 5,6 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal - és ez erősen fékezi a gazdaság növekedését.

Mint arról beszámoltunk, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától július 5-én a Moody''s Investors Service, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. Az eddigi "Baa1"-es - vagyis befektetési ajánlású - szintről "Ba2"-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát. A cég a leminősítés során kihagyta a köztes "Baa2", "Baa3", illetve "Ba1" besorolási fokozatokat, és az új, "Ba2" portugál osztályzatra is további visszaminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A Pedro Passos Coelho vezette portugál jobbközép–konzervatív koalíció nagy ívű privatizációs programot, komoly takarékoskodást és extra adókat ígér – összhangban azokkal a vállalásokkal, amelyeket még ellenzékiként tett az EU–IMF-hitelcsomagért cserébe. A bevételek növelése érdekében el kívánják adni a nemzeti légitársaság, a TAP 100 százalékát, de az állami vízműveket (Águas de Portugal), valamint a közszolgálati televízió, az RTP egyik csatornáját is piacra dobják.

Magánkézbe kerülhetnek egyes vasútvonalak, miközben leállítják a Lisszabont és Madridot összekötő gyorsvasút építését (a trojkával kötött megállapodás még csak a Lisszabon–Porto vonal fejlesztésének felfüggesztését irányozta elő). Az előző, José Sócrates vezette kormány korrupciógyanús ügyek övezte fejlesztése, az új lisszaboni repülőtér is süllyesztőbe kerül egy időre. Többet kell majd fizetni az egyes állami szolgáltatásokért is, így például az egészségügyben vagy a közösségi közlekedésben magasabb díjakkal kell számolniuk a Portugáliában élőknek.

A kormány az adóbevételek jelentős növekedésével számol. Ennek érdekében egyrészt a normál, 23 százalékos áfakulccsal fognak adózni a jelenleg kedvezményes körbe tartozó termékek, ugyanakkor megnövekedhet a vagyonadó. A személyi jövedelemadóval kapcsolatos kedvezmények, visszatérítések szűkítésére is számítaniuk kell a portugáloknak. Ennek tervét ellenzékiként még elutasította az új kormány vezető ereje, a PSD, amely most ugyanakkor erre az évre egyszeri különadót is kivetne az szja-körbe tartozókra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.