BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A félelmek hozzánk is beszivárognak

Az európai és globális elbizonytalanodás nyomta rá a bélyegét a magyar adatra is

Csökkent az ipari termelés volumene júniusban 2010 azonos hónapjához képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett előzetes adatai szerint, igaz, a munkanaphatás figyelembevételével már szerény, egyszázalékos bővülésről tanúskodik a jelentés. A kiigazítás nélküli júniusi 1,4 százalékos mínusz azonban 2009 novembere óta az első csökkenésre utaló jel a magyar ipari termelés alakulásában.

Nem sok derűre ad okot az sem, hogy a megelőző hónaphoz viszonyítva júniusban 0,6 százalékkal csökkent a munkanap- és szezonális tényezőkkel is kiigazított ipari termelés azután, hogy áprilisról májusra is 0,7 százalékos zsugorodást könyvelhetett el a KSH. Összességében a termelés az év első hat hónapjában 8,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző esztendő azonos időszakában. A júniusi részletes adatokat augusztus 12-én teszik közzé.

A júniusi előzetes adatot az elemzők is meglepetéssel fogadták, és ennek hatására lefelé módosították éves várakozásaikat. Többen közülük korábban még 4-4,5 százalékos bővülésre számítottak. Az ok részben a gyengélkedő belföldi fogyasztás, ez azonban nem új keletű felismerés. Az már annál inkább, hogy a jelek szerint a globális gazdasággal kapcsolatos félelmek lassacskán „beszivárognak” hozzánk is. Belföldön ugyanis nem látszik olyan egyszeri tényező, amely magyarázná a júniusi kedvezőtlen ipari termelést. Mivel az utóbbi hónapok felemás magyar kilábalása szinte kizárólag az exportnak volt köszönhető, az európai és tengerentúli adósságválság, az általános elbizonytalanodás igen érzékenyen érint bennünket is – értenek egyet az elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.