BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bod Péter Ákos a pánikról: A kormány tehetetlen

Annyiban kiszámítható volt az, ami történt, hogy a világ legtöbb államának adósságproblémája nem volt ismeretlen. A 2007–2008-as eseményeket látom ismétlődni, csak ezúttal a három-négy évvel ezelőtti válság kezelésére fordított állami kiadások tolták egyre feljebb az adósságmutatókat – mondta a jelenlegi krízisről a Népszabadságnak Bod Péter Ákos.

Hozzátette: elkerülhetetlennek tartotta Amerika leminősítését, már korábban meg kellett volna ennek történnie, az Egyesült Államok nem érdemelte meg a csillagos ötöst. Ez a közgazdaságilag érthető, elmagyarázható része. Amivel nehezebb mit kezdeni, az a befektetők lélektana.

Cselekedeteiket a nyereségvágy mellett a bukástól való félelem mozgatja. Ezért születnek néha irracionális döntések, amikor egymás sarkát taposva rohannak a biztonságosnak gondolt aranyba, olajba vagy a svájci frankba menekíteni a pénzüket – mondta Bod Péter Ákos.

Arra a kérdésre, mit tud tenni ebben a helyzetben a magyar kormány, a közgazdász tömör válasza: semmit. Illetve azt, amit békeidőben is megtehet: csökkenti a magyar gazdaság sebezhetőségét. A bankrendszer megfelelő működési feltételeinek megteremtésével, az antikorrupciós intézkedésekkel, a foglalkoztatás javításával és minden olyan ésszerű lépéssel, amivel megkülönbözteti magát Európa problematikus országaitól. Ma a bajban lévő mediterrán országokéval megegyező szinten van a magyar foglalkoztatás. Más kérdés, hatékonyak-e a kormány terveiben szereplő eszközök, illetve milyen távon tudják kifejteni hatásukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.