BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai mentőalap - Berlin maximális kontrollt akar

A Bundestagnak a jövőben kibővítésre kerülő euró mentési alapot, az EFSF-et (az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) lehetőség szerint szigorú ellenőrzés alá kell vonnia – ezt szeretné elérni a német kormánykoalíció.

A német szövetségi parlamentnek kell minden fontos döntésnél a végső szót kimondania - hangoztatta Philipp Rösler, az FDP elnöke. A német szövetségi kormány szerdán foglalkozik az EFSF euro mentőalap módosításáról szóló döntéssel. Angela Merkel szövetségi kancellár (CDU) ezt követően a párt- és frakcióvezetőket tájékoztatja. A német parlament két házának, a Bundestagnak és a Bundesratnak az eddigi tervek szerint szeptember 29-én, illetve 30-án kell az eljárást lezárnia – jelenti az AFP.

A kibővített EFSF alap egyrészt több pénzt biztosíthat majd a bajba került eurózóna tagországok részére, másrészt pótlólagos cselekvési lehetőséget kap. Ehhez tartozik az államkötvények megvásárlása, hitelek nyújtása válságok elkerülése érdekében, és hitelek nyújtása pénzintézetek megtámogatása céljából. Vitatott kérdés még, vajon a Bundestagnak is kell e tekintetben szavaznia.

A kormány tehát egyértelmű jelzést küldött Angela Merkelnek azzal kapcsolatban, hogy maximális irányítást szeretne az EFSF felett. Mint arról beszámoltunk, Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter kidolgozta az első konkrét szerződéstervezetet az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközre. A Handelsblatt birtokába jutott 41 oldalas titkos dokumentum szerint a német parlament az EFSF részére egyfajta általános felhatalmazást adna, hogy megvalósíthatók legyenek az adós államok részére szánt mentő intézkedések.

Az EFSF-re az euróövezet 17 tagállama vállal garanciát és az EKB-ben elhelyezett tőkearányuknak megfelelően adják össze az alapba kerülő 780 milliárd eurót. Ebből 211 milliárd euró jut Németországra, 158 milliárd pedig Franciaországra. "A garanciáknak visszavonhatatlanul és feltétlenül szavatolniuk kell az EFSF valamennyi pénzügyi instrumentumai kamatainak és törlesztésének pontos megfizetését" - áll a dokumentumban. Ám egyetlen ország sem garantálhat több pénzeszközt, mint amennyi a szerződésben rögzítve van.

A Handelsblatt szerint a pénzügyminiszter komoly kritikákat válthat ki, mivel a szabálytervezet csak nagy vonalakban határozza meg az EFSF működési körét, így a szervezet akár bankokat is menthetne. Emellett az Eszköz az elsődleges és másodlagos piacon is vásárolhat államkötvényeket a bajba jutott országokban és szükség esetén készenléti hitelkeretet állíthat fel a tagállamoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.