BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína szerint az adósságválság „fekete halála” végigsöpör Európán

Az adósságválság „fekete halála” végigsöpör Európán, s vélhetőleg kedvezőtlenül érinti majd a kínai exportot is, annak ellenére, hogy a távol-keleti országnak valutatartalékának csak kis részét teszi ki az euró – idézte a People’s Daily a Kínai Fejlesztési Bank vezető közgazdászát.

A kínai kommunista párt ellenőrzése alatt álló napilap ugyan nem mondja el a kínai politikai vezetés véleményét, de utal arra, hogy egyre nagyobb az aggodalom Pekingben az euróövezeti válság Kínára gyakorolt hatása miatt. Az európai adósságválság 2009 végén indult és pestisként söpör végig az eurózóna tagállamain. A fejlesztési bank közgazdásza elsősorban annak kapcsán írt kommentárt az európai makrogazdasági helyzetről, hogy a francia elnök, Nicolas Sarkozy Hu Jintao kínai elnökkel találkozik a hét közepén. A két vezető a pénzügyi piacok turbulenciáját fogja megvitatni.

Zhang Zhixiang kommentárjában kifejti, hogy az európai adósságválságnak ugyan nem lesz akkora hatása a kínai gazdaságnak, mint az amerikai adósságplafon körül kialakult válságnak, mivel Kína valutatartalékának jó részét dollárban tartja. Az európai fogyasztás csökkenése azonban jelentős exportveszteséget jelenthet a távol-keleti országnak. Elemzői becslések szerint Kína mintegy 3 ezer milliárd dollárnyi eurót tart tartalékban.

Reuters által idézett kínai közgazdászok szerint nem várható l az európai döntéshozóktól, hogy egyik napról a másikra megoldják az adósságválságot, s azt kell látni, hogy Európának meg vannak a pénzügyi lehetőségei arra, hogy megelőzzék azt, hogy a válság betegség módjára söpörjön végig. Az pedig teljesen pesszimista scenárió, hogy az eurózóna összeomlik.

A kínai vezetők, köztük a miniszterelnök Wen Jiabao többször kifejezte, biztos abban, hogy az adósság sújtotta országok ismét az egészséges növekedés útjára állhatnak. Júniusban, németországi látogatása alkalmával azt is közölte, hogy országa hajlandó bármelyik bajba jutott állam kötvényeit felvásárolni. A People’s Daily cikke szerint azonban Európában a korábban véltnél jóval mélyebb, szerkezeti átalakításokra lesz szükség. „Az eurózónában a növekedést gátló szervezeti akadályokat kellene megújítani.”
 
Az Európai Unió Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú szerződések alapján bonyolított forgalma 2010-ben elérte a 395 milliárd eurót, amely 13,9 százalékos növekedés előző évhez képest az uniós statisztikák szerint. A Kína az unióba 281,9 milliárd euró értékben exportált, amely 18,9 százalékos növekedés 2009-hez viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.