BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Levelet írnak Orbánnak az erős frank miatt

Az önkormányzatok egy év türelmi időt kérnek hiteleik tőketörlesztésének megkezdésére - jelentette be a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke a 180 percben. Azt várják a miniszterelnöktől, hogy az önkormányzatok ennél egy évvel később kezdhessék meg a tőke visszafizetését egy körülbelül 600 milliárd forintos hitelállomány esetében.

Az önkormányzatok egy év türelmi időt kérnek hiteleik tőketörlesztésének megkezdésére - mondta Gémesi György a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a 180 percben bejelentette, hogy erről még szerdán levelet írnak Orbán Viktornak, ugyanis a kölcsönök nagy részét kötvényként vették fel, amelynek tőkerészét a pénzfelvétel után három évvel kellene megkezdeni.

A miniszterelnöktől azt várják, hogy az önkormányzatok ennél egy évvel később kezdhessék meg a tőke visszafizetését egy körülbelül 600 milliárd forintos hitelállomány esetében. Ez az összeg a teljes önkormányzati tartozásoknak a felét teszi ki. Gémesi György szerint ugyanis a svájci frank árfolyamának emelkedése őket is súlyosan érinti: az önkormányzatoknak fejlesztéseket kell leállítaniuk, és egyes feladatokat nem tudnak teljesíteni.

Az elnök szerint a bankok háttérbeszélgetésekben már beleegyeztek a tőketörlesztés megkezdésének egyéves elhalasztásába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.