BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: Akkor nő a fogyasztás, ha többen dolgoznak

A miniszterelnök szóvivője szerint az euróválság csillapodásával jelentős mértékben fog élénkülni Magyarországon a fogyasztás.

Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt a legfrissebb fogyasztási adatokat firtató felvetésre azt mondta: a fogyasztás akkor nő, ha többen dolgoznak. Ehhez pedig olyan adórendszerre van szükség, amely az elmúlt időszakkal ellentétben nem bünteti, hanem támogatja a munkát - fejtette ki, hozzátéve, hogy az arányos adórendszer éppen ilyen. Megjegyezte azonban, hogy egy új adórendszer hatását nem lehet fél év alatt teljes mértékben kielemezni. Aki most átfogó véleményt mond az új szisztéma működéséről, az minden bizonnyal nem szakmai, hanem politikai motiváció alapján teszi azt - fogalmazott.

A szóvivő rámutatott ugyanakkor arra, hogy ha a fogyasztók folyamatosan olyan híreket hallanak, amelyek a nemzetközi gazdasági környezet ingatagságáról, válságjelekről szólnak, akkor a fogyasztás helyett a takarékoskodást, a biztonságot helyezik inkább előtérbe. Ha kissé megnyugszik a nemzetközi gazdasági környezet, ha csillapodik az euróválság, a fogyasztás is jelentős mértékben fog élénkülni Magyarországon - mondta.

A kiskereskedelmi értékesítés volumene - a naptárhatástól megtisztított és a szezonális adatok alapján - júniusban 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest, amikor 0,5 százalékkal nőtt áprilishoz képest. A tavaly júniusival összevetve szintén 0,5 százalékkal csökkent a forgalom a májusi 0,7 százalékos növekedés után, naptárhatással kiigazított adatok szerint, az első félévben pedig lényegében stagnált, 0,2 százalékkal apadt az előző év azonos időszakához képest - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

"A 0,5 százalékos növekedési várakozásokkal szemben 0,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom júniusban mind az előző évihez, mind az előző hónaphoz képest. Az első félévben a forgalom visszaesése mindössze 0,2 százalék volt, gyakorlatilag stagnált" – írja Suppan Gergely a kiskereskedelmi adatra reagálva. A TakarékBank vezető közgazdásza hangsúlyozza: az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene 2011. júniusban 0,5 százalékkal növekedett, az első félévben stagnált.

A foglalkoztatás lassú bővülése és a nettó bérek reálnövekedése ellenére a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, amiben a fő szerepet a háztartások óvatossági megtakarításainak növekedése, a mérlegkiigazítás elhúzódó folyamata és a növekvő hiteltörlesztő részletek játsszák – vélekedett Suppan.

A változást a következő hónapokban sem várnak a TakarékBank elemzői, bár egyes hónapokban bázishatások miatt újra lehetnek pozitív értékek is. „Az előzetes várakozásokkal szemben a nyugdíjpénztáraktól származó reálhozamok részleges elköltése várhatóan nem okoz élénkülést a forgalomban, mivel ezzel szemben a drámai mértékben megugró törlesztő részletek ezt ellensúlyozzák” – húzza alá a közgazdász.

Így a következő hónapokban továbbra is -0,5 és +0,5 százalék közötti forgalomváltozásra számítanak a banknál. „Így a korábbi várakozásokkal szemben a háztartások fogyasztása nem tud idén hozzájárulni a GDP növekedéséhez, amit a külső kereslet lassulása is egyre erőteljesebben korlátozhat. Ez utóbbit azonban egyes - elsősorban autóipari - nagyberuházások kapacitásnövelő hatása némileg ellensúlyozhatja” – emeli ki Suppan.

„0,2 százalékos visszaesést vártunk, míg a konszenzus 0,2 százalékos növekedés volt. A májusi pozitív meglepetés így egyedi kiugró értéknek tűnik, és továbbra sincs jele annak, hogy megindulna az adócsökkentések miatt várt fogyasztásnövekedés. A kiskereskedelmi forgalom trendje enyhén csökkenő, és a reálhozam kifizetésektől sem várunk jelentős élénkítő hatást, mivel klasszikus egyszeri jövedelemről van szó, és ezt várakozásunk szerint nagyrészt megtakarítják a háztartások – egyébként az első jelek is erre utalnak” – írta Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető közgazdásza hangsúlyozta: „a magas munkanélküliség, az erős svájci frank és a romló külföldi és belföldi gazdasági kilátások miatt a fogyasztás nem kap erőre idén, és a frank várt korrekciója, illetve az eurózóna adósságválságának várt enyhülése mellett is csak stagnálásra számítunk jövőre”.

Hozzátetette: „ezek hiányában azonban akár 1-2 százalékos visszaesést is mutathat a fogyasztás 2012-ben. A növekedési előrejelzésünket már korábban csökkentettük, és a mai kiskereskedelmi adat megerősíti az új prognózist. 2011-ben a fogyasztás 0-0,5 százalék közötti visszaesésére, míg a GDP 1,4 százalékos növekedésére számítunk”. 2012-ben 1,8 százalékos növekedést várnak az MKB szakértői, de a kockázatok az előbbiekben írtaknak megfelelően lefelé mutatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.