BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Bankszövetség bízik a növekedésben

Meredeken rontották a közép-kelet-európai országok - különösen Magyarország és Csehország - jövő évi gazdasági növekedésére adott becsléseiket pénteki új prognózisukban londoni felzárkózó piaci elemzők, elsősorban az euróövezetben várt recesszió negatív keresleti hatásaira hivatkozva.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének a felzárkózó európai térséggel foglalkozó közgazdászai pénteken ismertetett legújabb előrejelzésükben közölték: a magyar gazdaságban az eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére.

A ház londoni elemzői szerint 2012-ben Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban.

A JP Morgan szakértői 0,6 százalékponttal 1,0 százalékra rontották Csehországra adott 2012-es növekedési prognózisukat, Lengyelországban pedig az eddigi 3,0 százalék helyett 2,7 százalékos egész évi növekedést várnak jövőre.

Bankszövetség az idén és jövőre is 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol - derül ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) Pénzügyi kilátások - milyen mozgásteret tesz lehetővé a válság? címmel rendezett csúcstalálkozóján kiosztott sajtóanyagból.

A pénteken Budapesten megrendezett konferencián a Bankszövetség által kiosztott dokumentum szerint a szerényebb növekedés motorja a nettó export helyett a kissé éledő beruházások és a készletek feltöltése lehet. A háztartások fogyasztása vélhetően szerény mértékben emelkedik.

Az anyag szerint a Bankszövetség azzal számol, hogy az általános beruházási hajlandóság alacsony marad, a konzervatív hitelezési politika időben hosszabb ideig érezteti hatását, s a munkanélküliség 2012-ben is 10 százalék felett marad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.