BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elemző nem sok jót jósol az iparnak

Előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 júliusában 0,3 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal nőtt.

A termelés az év első hét hónapjában 7,0 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júliusban 0,8 százalékkal emelkedett.

A termelés az év első hat hónapjában 8,1 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakát. Tavaly júliusban az ipari termelés volumene - szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva - 1,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, 2009 azonos időszakához képest ugyanakkor 9, munkanaphatástól megtisztítva 11,5 százalékkal nőtt.

A termelés tavaly az első hét hónapban 9 százalékkal nagyobb volt, mint 2009 azonos időszakában.

„Mivel idén júliusban egy munkanappal volt kevesebb, mint egy éve, a termelés kiigazítatlan értéke 0,3%-os növekedést mutatott éves szinten. Az ipari termelés enyhe gyorsulását az ipari export segítette, ezen belül is a járműgyártás” – írja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

A TakarékBank elemzői úgy látják, mivel a külső kereslet meredeken lassult az elmúlt hónapokban, a belső kereslet pedig egyelőre nem élénkül, nem várunk gyorsulást.

A következő hónapokban így 2-4%-kal nőhet az ipai termelés, azonban decemberben bázishatások miatt úja kétszámjegyű lehet a növekedés. A külső kereslet lassulását jövőre a Mercedes gyár üzembe helyezése ellensúlyozhatja. Idén az ipari termelés 6,5%-os, jövőre 7%-os növekedésére számítunk, zárta elemzését Suppan.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.