BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalóka lehet a német igen

Nagy többséggel fogadta el tegnap a német Bundestag az ideiglenes uniós mentőalap (EFSF) növeléséről szóló javaslatot. Ennek ellenére több jel is arra utal, hogy a színfalak mögött már a görög államcsőd különböző forgatókönyveivel készülnek az uniós döntéshozók.

Az összesen 611 német honatyából 523 támogatta az EFSF rendelkezésére álló források bővítését. Így Németország részéről zöld utat kapott az az uniós kezdeményezés, hogy az alap 780 milliárd euró értékig vállaljon garanciát a bajba jutott euróövezeti tagállamok adósságai után. Ez egyben azt is jelenti, hogy az EFSF összesen 440 milliárd euró értékben bocsáthat ki saját maga segélyhiteleket. Németországra a 780 milliárdos garanciakeretből 211 milliárd euró jut majd, ha minden tagállam parlamentje igent mond az EFSF bővítésére október közepéig.

Az előrejelzések szerint Görögország újabb injekció nélkül október közepére már csődöt jelenthetne. Ezt jelenti, hogy az átfutási időket is figyelembe véve az uniós pénzügyminisztereknek legkésőbb október elejéig jóvá kellene hagyniuk a következő részlet folyósítását, ami elsősorban az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) athéni trojka-küldöttségének beszámolójától függ.

A döntés időpontját azonban mindenképpen elhalasztják néhány nappal, még abban az esetben is, ha a trojka jövő hétfőn kedvező jelentést tesz le az euróövezeti pénzügyminiszterek asztalára – derült ki a monetáris unió országait tömörítő Eurogroupban elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő nyilatkozatából. A Financial Times Deutschland értesülései szerint már egy újabb, október 13-i pénzügyminiszteri találkozóról is szó van. Addigra ugyanis a tervek szerint az összes euróövezeti tagállam szavazott már az EFSF uniós mentőalap növeléséről, feltéve, hogy Szlovákia tartja magát az ütemtervhez. Juncker egyébként keddi nyilatkozatában a görögök euóövezeti tagságának fenntartása mellett érvelt, az esetleges adósság-elengedésre vonatkozó kérdésre ugyanakkor nem adott egyértelmű választ.

A kormányzó német kereszténydemokraták parlamenti frakciójában például azt sem tartják egyesek elképzelhetetlennek, hogy a trojka megvárja, amíg az utolsó euróövezeti tagállam parlamentje is jóváhagyja az EFSF bővítését, majd pedig bejelentik, hogy Görögország nem kapja meg a következő hitelrészletet. Ezzel úgy idéznének elő görög államcsődöt, hogy az időközben megerősített EFSF nyújthatna védelmet Athén számára.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.