BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltávolodott a céltól az infláció

Felgyorsult az infláció, de nem emiatt jöhet kamatemelés. Több termékcsoportnál alakultak kedvezőtlenül az árak, ami miatt a júliusban még 3,1 százalékos drágulási ütem augusztusra 3,6 százalékosra emelkedett – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

Havi alapon még így is 0,1 százalékos árszínvonal-csökkenést mértek a statisztikusok. Hajszálnyival haladta csak meg a szakértők prognózisát az augusztusi adat, de a kilátások a kormány legutóbb kilátásba helyezett intézkedései miatt lényegesen romlottak. A kormány strukturális reformjai, adóemelő és kiadáscsökkentő lépései – különösen a fogyasztási adók emelése s az ártámogatások és árkedvezmények leépítése (közösségi közlekedés, gyógyszerek) esetén – inflációnövelő hatással járnak – vélekedik Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza.

Novembertől a jövedéki adók emelése jelenik meg az árakban, így magasabb inflációs pályára kerülhetünk – értett egyet lapunknak nyilatkozva Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Ez azonban a kisebbik gond a szakértő szerint, ami súlyosabb, az a fix árfolyamú devizahitel-előtörlesztés ötlete. Ez utóbbi ugyanis 1000 milliárd forintos nagyságrendű devizapiaci mozgásokat eredményezhet. Ennek következtében Török érdemben gyengébb forintárfolyamra és a 3 százalékos inflációs cél újbóli elvétésére számít.

Korábban a jegybank azzal számolt, hogy jövő év végére elérhető az árstabilitást képviselő szint, sok elemző pedig már 2012 elejére is elképzelhetőnek tartotta ezt. A fix árfolyamú törlesztéssel kapcsolatban Török Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a lépésre a hitelminősítők és a befektetők is negatívan reagálhatnak, ami hozamemelkedést okozhat a magyar állampapírokban. Az inflációs kilátások romlásával pedig jegybanki kamatemelésre is számít a szakértő. Kondrát Zsolt még korainak véli a fix törlesztés hatásainak alapján az előrejelzés módosítását, de már ő sem számít ebben a környezetben kamatvágásra.

Jobb termés

Az augusztusi drágulásban a fő tényező az volt, hogy kiesett a tavaly júliusi áramárcsökkentés által okozott bázishatás. Emellett a szokásosnál kisebb volt az élelmiszerek árcsökkenése is, annak ellenére, hogy az idei növénytermesztési eredmények a kedvezőbb időjárás miatt messze felülmúlják a 2010-est. Az alapanyagok drágulása begyűrűzött a ruházati termékekhez is. Az üzemanyagok még mindig jóval az átlag felett drágulnak, és a novemberben esedékes jövedékiadó-emelés tovább emelheti a benzinkutakon fizetendő árakat. Ez a KSH szakértője szerint is magasabb inflációt vetít előre, ugyanakkor arra is rámutatott Mináry Borbála, hogy az alkoholos italok és dohánytermékek jövedéki adója csak korlátozottan jelenik meg.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.