BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiléptetnék a gyenge országokat az euróövezetből

Első hallásra "nagyon biztatónak" tűnnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank hétvégi éves közgyűléséről kiszivárgott euróövezeti mentőjavaslatok, ám az elképzelések igen messze járnak a konszenzustól, és a megrendült helyzetű eurótagállamok problémáira változatlanul az kínálná gyakorlatilag az egyetlen megoldást, ha távoznának a valutaunióból - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég - kommentárja szerint a közgyűlésről származó nem hivatalos értesülések alapján a döntéshozók éppen azt a "háromirányú támadást" vették fontolóra, amelyre szükség lenne: nagyarányú közadósság-leírás, hatalmas összegű pénzügyi segélyalap a jövőbeni finanszírozási igényekre, és a valutauniós bankok támogatása.

A ház szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy ezeket a javaslatokat kizárólag az IMF fogalmazta meg, és az elképzelés csekély, vagy egyáltalán semmilyen támogatásra nem lelt a térségi kormányok részéről. A Capital Economics szerint különösen valószínűtlen, hogy Németország rábólintson erre a csomagra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.